LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Novo otkriće u Njemačkoj

Stiže pivo u prahu

Nakon kave u prahu i instant-čaja, dolazi li sada pivo u prahu? Jedna njemačka pivovara želi tim novim otkrićem osvojiti tržište – posebice inozemno.

Nakon kave u prahu i instant-čaja, dolazi li sada pivo u prahu? Jedna njemačka pivovara želi tim novim otkrićem osvojiti tržište – posebice inozemno.

Tradicionalna pivovara u Neuzelleu, njemačkom gradu blizu Münchena, razvila je pivski prah – takozvano suho pivo. Pivski prah miješa se vodom kod kuće, a okusom i izgledom sumnjivo je blizu pravom pivu. Iako uspješno, ima jednu manu – za sada je dostupna samo bezalkoholna verzija.

Jedan je čitatelj svoje oduševljenje htio podijeliti pa u komentarima reportaže Das Bilda piše:

Bilo bi super ponijeti na kampiranje, festivale... Jedva čekam.

Vlasnik pivovare objašnjava:

Trenutačno vlada veliki interes u cijelom svijetu. Iako Nijemci nisu osobito oduševljeni, dobivamo bezbroj upita iz inozemstva. Da, upravo smo otvorili Pandorinu kutiju, to je možda djelomično negativno, otvorili smo nešto i sada nam puno ljudi dolazi i govori da je to svijetu potrebno. Zato što bi riješilo toliko problema odjednom. Postoji potencijal za rješavanjem problema u vezi s vodom, bocama, energijom.
 

Prednosti piva u prahu

Prednosti pivskog praha očite su: sa svakom bocom piva transportira se uglavnom voda, 90% piva sastoji se od nje. Boce i sanduci u kojima se transportiraju mogu se izostaviti u budućnosti, čime se znatno smanjuju troškovi transporta, logistike te globalna emisija ugljična dioksida.
Međutim, energetske potrebe i resursi za proizvodnju piva i pivskog praha ostaju isti, barem zasada. Tvrtka već navještava optimizaciju proizvodnih procesa.

 

FOTO: YOUTUBE VIDEO