LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Inicijativa Europska sveučilišta

Splitsko sveučilište potpisalo Deklaraciju o osnivanju Upravnog odbora Saveza koji će omogućiti studij u inozemstvu za 120 000 studenata

Sveučilište u Splitu u četvrtak, 7. studenog, u sklopu konferencije Inicijativa Europska sveučilišta potpisalo je Deklaraciju o osnivanju Upravnog odbora Saveza Europsko sveučilište mora. 

Sveučilište u Splitu u četvrtak, 7. studenog, u sklopu konferencije Inicijativa Europska sveučilišta potpisalo je Deklaraciju o osnivanju Upravnog odbora Saveza Europsko sveučilište mora. 

Sveučilište u Splitu predvođeno rektorom Draganom Ljutićem u Bruxellesu je sudjelovalo na konferenciji Inicijativa Europska sveučilišta – Izgradnja sveučilišta budućnosti, u organizaciji Europske komisije, koja okuplja rektore i ministre obrazovanja iz 17 alijansi Inicijative Europska sveučilišta. U okviru konferencije zajedno sa sveučilištima u Cádizu, Brestu, Kielu, Gdanjsku i Malti u četvrtak, 7. studenog, potpisana je Deklaracija o osnivanju Upravnog odbora Saveza Europsko sveučilište mora. 

Osnovni su ciljevi Saveza razvijati najkvalitetnije akademsko, inovativno i poduzetničko okruženje koje promiče izvrsnost u obrazovanju, osposobljavanju i istraživanju u područjima specijalizacija te prenošenja znanja na društvo različitim aktivnostima. Ukupno 68 fakulteta uključenih u projekt razvijat će inovativne pedagogije i promovirati najnovije digitalne tehnologije, a više od 120 tisuća studenata dobit će priliku prisustvovati nastavi ili praksi u jednoj od partnerskih zemalja. Uz to želi se stvoriti otvorena baza znanja i znanost otvoriti društvu u kojem živimo.

Na spomenutoj konferenciji ministri, predstavnici 17 europskih sveučilišta, studenti i akademici istraživali su niz tema vezanih uz budućnost visokog obrazovanja poput potrebe da nova generacija učenika, nastavnika i istraživača pronađe rješenja za suvremene društvene izazove, zatim pripreme mladih za posao i društvo budućnosti, ubrzavanje transformacije europskih visokih učilišta kako bi se osigurala njihova kvaliteta, uključivost i međunarodna konkurentnost. Ovim događajem želi se potaknuti stvaranje europskog obrazovnog prostora do 2025. godine u kojem učenje, studiranje i istraživanje neće biti sputani granicama.

FOTO: FLICKR