LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Oduprite se ovisnosti

Smanjite korištenje pametnog telefona i usrećite se!

Kako biste si dali priliku barem malo se maknuti od svog mobitela i "osamostaliti se", dignite pogled s ekrana pametnog mobitela.

Kako biste si dali priliku barem malo se maknuti od svog mobitela i "osamostaliti se", dignite pogled s ekrana pametnog mobitela.

Iako je danas nemoguće zamisliti bilo kakvu vrstu interakcije s okolinom bez upotrebe pametnih telefona, jednako smo tako svjesni i toga da je riječ o svojevrsnoj ovisnosti kojoj se teško oduprijeti.

Kao i kod svake ovisnosti, bitna stavka je priznati problem kako biste ga mogli riješiti. S jedne strane mislimo kako uvijek postoje gori od nas, oni koji se doslovno ne skidaju s mobitela, ali jasno je da smo i mi jedan od njih. Tako ćemo nekoliko desetaka puta dnevno provjeravati poruke na društvenim mrežama ili na mailu. Prema istraživanju Journal of Behavior Addictions, američki studenti provedu i do 9 sati na svom pametnom telefonu.

Kako biste si dali priliku barem malo se maknuti od svog mobitela i osamostaliti se, The Verge daje 10 savjeta kako se posvetiti nekim bitnijim i kvalitetnijim stvarima u životu.

Tako u videu navode kako bi svatko trebao prvi dan barem 15 minuta manje gledati u svoj mobitel te iz dana u dan povećavati vrijeme za 15 minuta. Tijekom vikenda bilo bi dobro uvesti izolaciju i isključiti mobitel u potpunosti, a postupno se navikavati i spavati bez mobitela u blizini.

Video u potpunosti možete pogledati ovdje. 

FOTO: KRISTINA MAREČIĆ/STUDENTSKI.HR