LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Stanje u susjedstvu

Slučajevi seksualnog zlostavljanja nisu zaobišli ni slovensko sveučilište

Od dvojice ljubljanskih profesora optuženih zbog seksualnog uznemiravanja studentica, jedan je već ostao bez zvanja izvanrednog profesora.

Od dvojice ljubljanskih profesora optuženih zbog seksualnog uznemiravanja studentica, jedan je već ostao bez zvanja izvanrednog profesora.

Nakon što je zbog seksualnog zlostavljanja prijavljen profesor filozofije i politički analitičar Igor Pribac, Ljubljanu je pogodilo još jedno slično svjedočanstvo. Mia Skrbinac, 27-godišnja slovenska glumica, prijavila je profesora glume na Akademiji za kazalište, film i televiziju, javlja TV Slovenija.

Glumica je maltretiranje doživjela između 2014. i 2016. godine. Međutim, taj profesor još uvijek radi na Akademiji.
– Čekao me je ispred toaleta, u internom baru Drame i drugdje. – izjavila je glumica i dodala da je to na nju imalo traumatične posljedice i da ga se bojala prijaviti, a sada istupa sa željom da se takvog spolnog uznemiravanja zaštite buduće generacije studentica.
Iako još nije sigurna hoće li podnijeti kaznenu prijavu, s pričom je izašla u javnost zbog preostalih studentica i studenata. Javno ju je podržala nekolicina kolega i kolegica, među kojima je i Nataša Barbara Grančer, profesorica sa sporne Akademije. Dekan Tomaž Gubenšek tvrdi da ova obrazovna institucija još nije zaprimila službene prijave, ali da je u planu provođenje oštrih mjera, no nije navedeno o kakvim je konkretno riječ. 

Profesoru Pribcu, koji je prvi prijavljen zbog zlostavljanja, Senat Sveučilišta u Ljubljani odbacio je žalbu na odluku Vijeća Filozofskog fakulteta koje mu je zbog neprimjerenog ponašanja oduzelo zvanje izvanrednog profesora, piše 24 ur. Bez valjanog zvanja neće moći raditi na pedagoškim radnim mjestima.
FOTO: WIKIPEDIA