LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski bunt

Slovenski studenti prosvjeduju zbog školarina

Slovenski su studenti prosvjedom odlučili pokazati što misle o novom zakonu o plaćanju školarina

Slovenski su studenti prosvjedom odlučili pokazati što misle o novom zakonu o plaćanju školarina

Slovenski su se studenti odlučili pobuniti protiv novih zakonskih normi koje nalažu da se uvedu obvezne školarine na fakultetima.

Oko 2000 slovenskih studenata okupilo se na Kongresnom trgu u samom središtu Ljubljane, a nakon toga su se preselili i ispred zgrade Ministarstva obrazovanja gdje ih je policija spriječila da uđu u zgradu.

Novi zakon nalaže uvođenje obaveznog plaćanja školarine dok studenti traže da jedan dio školarina financira nadležno ministarstvo.

Organizator prosvjeda je studentska udruga Iskra koja je ovim putem ukazala na problematičnost novog zakona koji se planira donijeti, a za koji tvrde da će uzrokovati komercijalizaciju obrazovanja. Osim njih ovaj će zakon oštetiti i djelatnike visokog školstva, stoga je i Sindikat zaposlenih u obrazovanju i znanosti odlučio podržati udrugu studenata.

Oglasio se i slovenski ministar obrazovanja koji je izjavio da je zakon tek upućen u javnu raspravu te da će se njime samo smanjiti anomalije sadašnjeg načina financiranja visokog obrazovanja.

FOTO: WWW.CIVILNODRUSTVO.HR