LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
SAD izlazi iz blokade

Senat: dogovor Republikanaca i Demokrata

SAD je ovim ojačao svoju poziciju kao "najdemokratskija" zemlja na svijetu, zemlja koja zna napraviti kompromise između dviju vladajućih stranaka,a da se obje osjećaju pobjednicima.

SAD je ovim ojačao svoju poziciju kao "najdemokratskija" zemlja na svijetu, zemlja koja zna napraviti kompromise između dviju vladajućih stranaka,a da se obje osjećaju pobjednicima.

Demokrati i Republikanci postigli su u Senatu dogovor oko završetka blokade vladinih agencija i podizanja gornjeg limita zaduživanja Sjedinjenih Američkih Država. Prijedlog zakona, koji treba proći u Kongresu prije nego li se pošalje predsjedniku Obami na potpis, govori o produženju američke sposobnosti za zaduživanje do 7. veljače sljedeće godine, dok bi se vladine agencije financirale do 15. siječnja iste.

"Bili smo na rubu ponora", izjavio je Harry Reid, predsjednik Kluba demokrata u Senatu, nazvavši ovaj dogovor "povijesnim".

"Sada je vrijeme da se Republikanci ujedine i u drugim ključnim pitanjima", dodaje Mitch McConnell, predsjednik Kluba republikanaca u Senatu i glavni pregovarač s Reidom.

Indeks Dow Jones na američkoj burzi odmah je porastao, a nada se da će sa sobom povući i ostale svjetske burze.

No, ostaje otvoreno pitanje podrške Republikanaca u Kongresu, u kojem su u većini. Analitičari procjenjuju kako će se tek nekolicina "umjerenih" Republikanaca prikloniti Demokratima kod donošenja zakona, no dovoljno da zakon prođe.

Podsjetimo, mogućnost SAD-a da se zadužuje traje do četvrtka, 17. listopada, a prelazak te granice značio bi ulazak te zemlje u tzv. "default" (stanje kada dužnik nije više u mogućnosti vraćati dugove po dogovorenim uvjetima). Američke državne agencije ne rade više od dva i pol tjedna, a ova vijest razveseli će i stotine tisuća radnika koji su na "prisilnom" godišnjem odmoru.

Trenutna kriza u SAD-u pokazala je što se događa kada ideologija uđe u ekonomiju; kada upornost postane tvrdoglavost, a osobni ciljevi iznad ciljeva države. Tada nastane "paralizirana" država koja više nema mogućnosti sama se održavati, živi na "aparatima za disanje" i prijeti svjetskim financijskim slomom svima oko sebe. SAD je ovim ojačao svoju poziciju kao "najdemokratskija" zemlja na svijetu, zemlja koja zna napraviti kompromise između dviju vladajućih stranaka, a da se obje osjećaju pobjednicima, barem do sljedećeg velikog sukoba.

FOTO: WIKIPEDIA