LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Istraživanje u Gani

Seks kao ilegalni posao uz studiranje: sobe postaju bordeli, cijene variraju ovisno o usluzi

– Strancima naplaćujemo više nego domaćima. Ponekad naplaćujemo oko 100 američkih dolara po ejakulaciji bez kondoma, a 50 američkih dolara s kondomom. – kazao je student.

– Strancima naplaćujemo više nego domaćima. Ponekad naplaćujemo oko 100 američkih dolara po ejakulaciji bez kondoma, a 50 američkih dolara s kondomom. – kazao je student.

Rezultati istraživanja o raširenosti komercijalnog seksa među studentima objavljeni su u ožujku 2021. godine u časopisu BMC Women's Health. Pokazali su da se, unatoč tome što se nastoji iskorijeniti, seks kao posao i dalje pojavljuje na sveučilištima u Gani.

Prema objavljenim informacijama, do toga dolazi zbog financijske, materijalne i emocionalne koristi, a seksualni radnici na razne načine kombiniraju fakultetske i poslovne obveze. Klijente nalaze u noćnim barovima i oko sveučilišnih kampusa noću, odnosno ostavljaju svoj kontakt svodnicima. Bordeli niču oko kampusa, a usto pretvaraju i vlastiti smještaj u bordel. Pregovaranje o cijenama ovisi o ambijentu, trajanju, sigurnosti seksualnih radnica, sklonosti klijenata prema stilovima i pozama i slično.

Iako je ilegalan, u Gani taj problem nažalost seže toliko daleko da je prisutan čak i među djecom i na javnim sveučilištima, posebice u većim gradovima. Općenita istraživanja o ovom ilegalnom poslu već postoje, no ne striktno vezana uz studente pa su znanstvenici sada istražili njihovu uključenost, razloge zbog kojih do toga dolazi, klijente, načine rada i samu cijenu usluga, a sve u svrhu korištenja dokaza za informiranje  o političkim i programskim odlukama za sigurnije spolne odnose.

Istraživanje se provelo u Accri, glavnom gradu Gane, Kumasi, Cape Coastu i Winnebi. Naime, autori su procijenili da su to potencijalna mjesta za komercijalni seksualni rad s obzirom na položaj u kozmopolitskom području s visokom razinom komercijalnih aktivnosti.

U istraživanje uključeni taksisti, recepcionari, studenti

U istraživanje su bila uključena 3 taksista, 4 gosta hotela i 5 recepcionara koji rade na sveučilištima i oko njih, a njihov je zadatak bio locirati seksualne radnike, kao i lokacije i vrijeme rada. Nadalje, kako piše u opisu, asistenti u istraživanju, dvojica muškaraca, odabrana su iz svakog od pripadajućih sveučilišnih kampusa te su bili obučeni za prikupljanje podataka koristeći samoupravljene strukturirane upitnike i polustrukturirane intervjue. Sudjelovalo je ukupno 100 ispitanika od kojih je 25 studenata sa svakog od četiri javna sveučilišta.

Pozadina ispitanika

Većina ispitanika mladi su od 18 do 24 godine (82%), kršćani (78%), nevjenčani (80%), strani studenti (81%), uzdržavaju ih roditelji (52%), žive u privatnom hostelu u kampusu (62%) i studenti su preddiplomskog studija (79%) koji studiraju humanističke znanosti (65%).

Način rada

Dok neki posjećuju barove, drugi rade u svojim ili iznajmljenim sobama, a treći su, pak, posebice visoko plaćeni pa rade na dogovor s posebnim klijentima. Takvi studenti ostavljaju svoj kontakt broj i fotografiju u hotelu ili drugom smještaju ili surađuju s taksistima koji ih pokupe i ostave na dogovorenoj lokaciji. 
– Imamo kontakte nekih studenata koji nas nazovu u bilo kojem trenutku kad imaju klijenta. Ponekad ih odvedemo u hotel, apartman ili kuću klijenta i čekamo ih dok ne završe te zatim vratimo natrag. – rekao je jedan taksist.

– Seksualni radnici na ovom mjestu nisu dozvoljeni, ali imamo nekoliko studenata koji dolaze da bi nam ostavili svoje kontakte i slike samo u slučaju da gost želi ženu koja bi se s njim družila. – kazao je recepcionar.
Uglavnom je riječ o studenticama

Prema istraživanju, seksualni radnici uglavnom su zapravo seksualne radnice, nevjenčane ženske osobe koje iz materijalnih i financijskih razloga spavaju s muškarcima za novac.
 – Ako iz bilo kojeg razloga niste u braku i imate spolne odnose s muškarcima, tehnički se kvalificirate za komercijalne seksualne radnike. – iskazala je svoje mišljenje jedna studentica.
Cijena usluge

Razloge određivanja cijene već smo nabrojali, no objavljena je i tablica s konkretnim iznosima ovisno o usluzi – prenosimo je u nastavku. Valja istaknuti da ganski cedi iznosi otprilike jednako kao hrvatska kuna, tek par lipa manje. 


FOTO: BMC Women's Health
– Neki su seksualni položaji/stilovi vrlo agresivni i bolni pa naplaćujemo više kako bismo nadoknadili izdržljivost i kupili lijekove u slučaju ozljeda. – rekla je jedna studentica

– Misionarska poza najjeftinija je jer jednostavno morate ležati na leđima, dok muškarac leži licem okrenut prema vama i obavlja posao dok se vi opuštate, pa čak i spava ako želite. – navela je druga studentica.

– Strancima naplaćujemo više nego domaćima. Ponekad naplaćujemo oko 100 američkih dolara po ejakulaciji bez kondoma, a 50 američkih dolara s kondomom. – kazao je student preddiplomskog studija.
Kako studenti postaju seksualni radnici?

Uglavnom se radi o utjecaju društva. Oko 35% to je prakticiralo još prije nego su upisali fakultet, a preostali dio postao je upoznat sa situacijom zbog cimera, kolega i slično.
– Zapravo ne znam kako je započelo, ali za sada mogu reći da je jedno vodilo drugom i sada se bavim ovim poslom kako bih podmirivao svoje financijske potrebe dok sam bio u školi. – otkrio je student preddiplomskog studija.

– To je duga priča. Moj prvi posao bio je kad sam prije dvije godine izgubila roditelje i bila prisiljena brinuti se o sebi i dvoje male braće i sestara dok sam bila u školi, bez izvora pomoći, dvoje mlađe braće i sestara da se snađem za sebe i sebe... Život je bio toliko težak da sam lako popustila kad su me prijatelji upoznali s poslom koji me zbrinjava financijski zasad. – izjavila je studentica preddiplomskog studija.
Razlozi ulaska u svijet ilegalnog seksa

Neki su se odlučili na ovo jer im pruža određeno zadovoljstvo. Jedna studentica tvrdi da dolazi iz bogate obitelji, ali da ju ovaj posao drži emocionalno stabilnom, opušta ju i čini ju raspoloženom, no neki su pristali kako bi zarađivali za život.

Ipak, uz sve ostalo negativno što se podrazumijeva uz ovaj posao, posebno je zastrašujuće što ponekad dovodi i do nasilja, neželjene trudnoće, zaraze spolno prenosivim bolestima itd.
– Ponekad nas muškarci pretuku u njihovim kućama kad nam plate, a mi odbijemo učiniti ono što očekuju od nas pa sada zaštitu tražimo od svodnika. – jedno je od priznanja.

– Postoje situacije kada zatrudnimo ili obolimo od nekih spolnih bolesti. Zbog toga naplaćujemo više ako kupac želi sirovi seks ili u slučaju da kondom pukne, tako da možemo brzo kupiti lijekove za sprečavanje trudnoće i bilo kojih spolno prenosivih bolesti. – također otkriva jedna studentica.
Utjecaj posla na studij

Ponekad im, kažu ispitanica, posao oduzme puno vremena pa zaborave na predavanja, a drugi, pak, plate kolegama da umjesto njih pišu bilješke i odrađuju zadatke dok su odsutni. Neki idu i toliko daleko da profesorima pružaju ovakve usluge u zamjenu za dobre ocjene.

S druge strane, neki su naveli da mogu usklađivati posao i obveze na fakultetu, pa čak i da su među studentima s najboljim rezultatima.

Probleme u istraživanju predstavljao je novac – istraživači su ga morali sami financirati. Napomenuli su da je potrebno dalje istraživati ovo područje kako bi se moglo na pravi način intervenirati. Detaljnije je moguće pročitati na poveznici
FOTO: PEXELS