LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Utjeha republikancima u New Jerseyju

SAD: Demokrati slave pobjede u New Yorku i Virginiji

U „Velikoj Jabuci” je dosadašnjeg nezavisnog gradonačelnika, bivšeg republikanca Michaela Bloomberga, zamijenio Bill de Blasio te tako demokratima osigurao mjesto gradonačelnika nakon dva desetljeća.

U „Velikoj Jabuci” je dosadašnjeg nezavisnog gradonačelnika, bivšeg republikanca Michaela Bloomberga, zamijenio Bill de Blasio te tako demokratima osigurao mjesto gradonačelnika nakon dva desetljeća.

U Sjedinjenim Američkim Državama demokrati slave. Ostvarili su pobjede na izborima u gradu New Yorku i saveznoj državi Virginiji.

U „Velikoj Jabuci” je dosadašnjeg nezavisnog gradonačelnika, bivšeg republikanca Michaela Bloomberga, zamijenio Bill de Blasio te tako demokratima osigurao mjesto gradonačelnika nakon dva desetljeća. Uvjerljivo je pobijedio republikanskog kandidata Joea Lhotu osvojivši 73% glasova.

Profil Bill de Blasia:

*Rođen 1961. godine kao Warren Wilhelm Jr.;

*Nadimak: Bill;

*Nakon što mu se roditelji razvode uzima majčino prezime de Blasio;

*Godine 1989. počinje se baviti politikom; radi za Davida Dinkinsa, prvog afroameričkog gradonačelnika New Yorka;

*1994. godine ženi Chirlane McCray, političku aktivisticu i spisateljicu, prethodno deklariranu lezbijku, par ima dvoje djece;

*2000. godine vodi uspješnu kampanju Hilary Clinton za mjesto u Senatu;

*U rujnu 2013. godine pobjeđuje na unutarnjim demokratskim izborima za sljedećeg gradonačelničkog kandidata u New Yorku.

De Blasio je nakon pobjede izjavio kako su stanovnici New Yorka izabrali napredni put, dok je poraženi Lhota priznao neuspjeh izjavivši kako je borba bila dobra te kako se isplatilo ulaziti u nju.

U borbi za mjesto guvernera u Virginiji, tijesnu pobjedu ostvario je Terry McAuliffe, a jedina utjeha za republikance je ponovni izbor Chrisa Christiea kao guvernera New Jerseyja.

Terry McAuliffe, dugogodišnji prijatelj obitelji Clinton, pobijedio je republikanca Kena Cuccinellija (47% : 45%), a očito je da dugododišnja republikanska utvrda u Virginiji polako prelazi u ruke demokrata. Tome u prilog idu i posljednja dva rezultata predsjedničkih izbora Baracka Obame na kojima su demokrati 2008. i 2012. godine odnijeli pobjedu u saveznoj državi na obali Atlantika.

„Hvala vam, New Jersey, što ste me učinili najsretnijom osobom na svijetu”, izjavio je Chris Christie nakon uvjerljive pobjede nad demokratskom kandidatkinjom Barbarom Buono (60% : 38%). Analitičari predviđaju da će ova pobjeda dati snažan vjetar u leđa Christieu u utrci za republikanskog predsjedničkog kandidata 2016. godine

I dok su ovi rezultati pokazatelji generalnog nezadovoljstva američke javnosti zbog nedavne blokade državnih agencija koju su uzrokovali republikanci u Kongresu, mnogo važniji izbori za SAD slijede dogodine. Tada će se održati izbori za Kongres koji je trenutno republikanski, izbori za trećinu mjesta u Senatu (trenutno demokratski) te izbori za više od polovice guvernera američkih saveznih država.

FOTO: WIKIMEDIA