LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Moderna tehnologija

Robot preuzeo mjesto nastavnika u školi u Dubaiju

„Živimo u svijetu koji se mijenja svake sekunde, a kad oni (djeca) odrastu u ovom svijetu, to će biti potpuno drugačije mjesto. Moramo biti svjesni ovih tehnologija.“

„Živimo u svijetu koji se mijenja svake sekunde, a kad oni (djeca) odrastu u ovom svijetu, to će biti potpuno drugačije mjesto. Moramo biti svjesni ovih tehnologija.“

Da je tehnologija uvelike uznapredovala, vidimo na svakom koraku. No, kada su u pitanju roboti i pitanje njihove primjene u svakidašnjem životu, u pojedinim područjima mnogi to smatraju diskutabilnim, štoviše, i kontroverznim. Jer, jedno je koristiti robotske uređaje u kućanstvu, virtualne glasovne asistente, čak i voziti autonomna vozila. Međutim, uvođenje tzv. „humanoidnih robota“ da obavljaju zadatke ljudi, najčešće predstavlja viziju svijeta u kojemu ljudi više neće imati svoja radna mjesta, a roboti će zauzeti svijet.

Ma koliko smiješno to zapravo zvučalo, jer tehnologija jest ovdje da nam prije svega uvelike olakša život, ipak se uvijek iznova uspijemo iznenaditi kojom brzinom tehnologija „grabi naprijed“. Nedavni je primjer škola u Dubaiju, u kojoj je je mjesto nastavnika nakratko preuzeo – robot. Kako prenosi CNN, njegova uloga nije bila održati zaista nastavu, već odgovoriti na pitanja koja su bila unaprijed pripremljena za učenike. Iako isprva zvuči dosadno, glavna je ideja bila da se djeca na ovaj način i kroz pitanja upućena robotu, zapravo upoznaju s tehnologijom.
 

„Živimo u svijetu koji se mijenja svake sekunde, a kad oni odrastu u ovom svijetu, to će biti potpuno drugačije mjesto. Moramo biti svjesni ovih tehnologija.“, objasnio je Sreejit Chakrabarty, direktor odjela za umjetnu inteligenciju i robotiku u GEMS Dubai American Academyju.


Kako je to zaista izgledalo, pogledajte u videu.

FOTO: PEXELS