LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Koronavirus

Rezultati istraživanja otkrili koja je vrsta zaštitne maske najbolja, a koja najgora!

Neki odjevni predmeti ipak nisu alternativa zaštinim maskama pa se ne može reći da je svejedno kakvu vrstu maske imate, pokazalo je američko istraživanje Sveučilišta Duke.

Neki odjevni predmeti ipak nisu alternativa zaštinim maskama pa se ne može reći da je svejedno kakvu vrstu maske imate, pokazalo je američko istraživanje Sveučilišta Duke.

Od početka pojave koronavirusa protezala se priča o zaštitnim maskama. Jedno vrijeme tvrdilo se da nema koristi od njih, pa da ima, pa da ipak nisu potrebne za baš sve ljude, no prema najnovijim odlukama Stožera civilne zaštite RH moramo ih nositi u nekim zatvorenim prostorima te u javnom prijevozu. Američki znanstvenici proveli su istraživanje o zaštitnim maskama kako bi ustanovili koja je od njih najučinkovitija, prenosi Hina.

Rangirali su 14 dostupnih maski i pri tome otkrili da, očekivano, kirurške maske pružaju najučinkovitiju zaštitu od širenja kapljica iz usne šupljine u odnosu na one pamučne, a posebice u odnosu na one koje se ni ne mogu smatrati maskama – bandane i tuba šalove.

Kako tvrde znanstvenici, maske su važne zbog toga što sprječavaju širenje virusa tijekom kašljanja, kihanja i govorenja, a osobito zbog toga što neki zaraženi ni nemaju simptome. Ovo istraživanje provedeno je na Sveučilištu Duke i to sasvim jednostavno i jeftino – ispitanici su morali stati u zamračenu prostoriju te pet puta izgovoriti rečenicu Ljudi, ostanite zdravi. u smjeru laserskog snopa te je sve to snimano kamerom mobitela.

Studija koja je objavljena u časopisu Science Advances pokazala je da su profesionalne maske N95 s ventilima, one koje koristi bolničko osoblje na prvim linijama borbe protiv koronavirusa, smanjile prijenos kapljica na manje od 0,1 posto. Kirurške ili polipropilenske maske smanjile su prijenos kapljica za 90 posto ili više u usporedbi s maskom nezaštićenim licem.

Ručno izrađene pamučne maske za lice bile su, također, učinkovite te su eliminirale od 70 do 90 posto kapljica emitiranih tijekom normalnog govora, ovisno o broju slojeva i nabora, dok je učinkovitost bandane iznosila samo oko 50 posto, a kada su ispitanici preko usta i nosa stavili popularni tuba šal, količina kapljica emitiranih iz usta se povećala, vjerojatno zbog raspršivanja većih u puno manje kapljice.
FOTO: UNSPLASH