LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ujedinjeno Kraljevstvo

Rekordan broj studenata s visokim prosjekom

Studenti Ujedinjenog Kraljevstva akademsku godinu većinom završavaju vrlo dobrim ili odličnim uspjehom. Podaci dobiveni istraživanjem pokazuju da se značajan rast odnosi na razdoblje unazad pet godina.

Studenti Ujedinjenog Kraljevstva akademsku godinu većinom završavaju vrlo dobrim ili odličnim uspjehom. Podaci dobiveni istraživanjem pokazuju da se značajan rast odnosi na razdoblje unazad pet godina.

Ujedinjeno Kraljevstvo objavilo je zadovoljavajuće podatke istraživanja koji govore da rekordan broj studenata godinu završava s vrlo dobrim ili odličnim uspjehom. Također, broj žena koje upisuju fakultet nikada nije bio veći. S druge strane, zapaženo je i značajno opadanje broja kandidata iz drugih zemalja koji žele upisati fakultet u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Izvrsne ocjene i prosjeci nisu donijeli samo pozitivne stvari – istraživanje je pokazalo da se kod većine poslodavaca pojavljuje problem pri zapošljavanju. Budući da većina kandidata ima odličan prosjek, nisu sigurni kako izabrati najboljeg ili najbolju među ponuđenima. Sveučilišta su problem odlučila riješiti izdavanjem preporuka uz diplome, a preporuke ovise o izvannastavnim aktivnostima, zalaganju i nagradama.

Rekordan broj žena prošle je godine upisao fakultet – 57% ukupnog broja studenata čine žene. Iako je to značajan porast, istraživanje je pokazalo da naposljetku jednak broj studenata i studentica završi fakultet s vrlo dobrim ili odličnim uspjehom.

Ujedinjeno Kraljevstvo, s druge strane, izražava brigu jer nema povećanja u broju stranih studenata (pad od 1%) koji su odlučili semestar ili fakultet završiti u Ujedinjenom Kraljevstvu. Pad se posebno uočava kod studenata iz Indije i Nigerije koji se odlučuju fakultet završili u SAD-u umjesto u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Iako su stručnjaci zabrinuti da je spomenuta situacija nastala zbog izlaska Velike Britanije iz Europske unije (Brexit), ne vjeruju da će se trend nastaviti. Smanjen broj stranih studenata negativno se odrazio i na ekonomiju te lokalna poduzeća koja služe studentskim potrebama. Stručnjaci problem namjeravaju riješiti vraćanjem ugleda fakultetima Ujedninjenog Kraljevstva.