LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Jednakost u društvu

Prva transrodna osoba postaje ministrica školstva u švedskoj vladi

Švedska već predvodi svijet u ravnopravnosti žena s većinski ženskom vladom, a sada pomiču granice društvene jednakosti.

Švedska već predvodi svijet u ravnopravnosti žena s većinski ženskom vladom, a sada pomiču granice društvene jednakosti.

Lina Axelsson Kihlblom izabrana je za novu ministricu školstva u Švedskoj prilikom slaganja vlade u utorak, prenosi Bloomberg.

Nova švedska ministrica školstva transrodna je žena, a to je čini drugom transrodnom političarkom u Europi nakon Petre de Sutter, koja je u Belgiji prošle godine postala zamjenica premijera.

― Nije to velika stvar, ali je važno meni i drugima poput mene koji se susreću s istim sustavnim preprekama. Ako ikako mogu biti uzor ili predvodnica drago mi je zbog toga ― rekla je Axelsson Kihlblom.

Prije ove pozicije bila je ravnateljica škole u jednom od najproblematičnijih dijelova Švedske, a njen uspješan rad tada je prikazan u televizijskom dokumentarcu. Sada se nada zabraniti privatno profitiranje od škola. 

U svojoj autobiografiji iz 2015. navodi kako je odmalena morala voditi dvostruki život, ali da je znala da će jednom procvjetati i to ju je spasilo.
FOTO: UNSPLASH