LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Europska znanstvena zajednica

Prva hrvatska znanstvenica imenovana za članicu prestižnoga Znanstvenoga vijeća ERC-a

Milena Žic Fuchs sa Sveučilišta u Zagrebu imenovana je za članicu upravljačkog tijela sastavljenog od 22 ugledna znanstvenika koji predstavljaju i zastupaju cijelu europsku znanstvenu zajednicu.

Milena Žic Fuchs sa Sveučilišta u Zagrebu imenovana je za članicu upravljačkog tijela sastavljenog od 22 ugledna znanstvenika koji predstavljaju i zastupaju cijelu europsku znanstvenu zajednicu.

Europska komisija imenovala je šest eminentnih europskih znanstvenika u Znanstveno vijeće Europskoga istraživačkog vijeća (ERC). Među odabranima je i akademkinja Milena Žic Fuchs sa Sveučilišta u Zagrebu, koja je postala prva znanstvenica iz Hrvatske imenovana u to prestižno tijelo.

Znanstveno vijeće ERC-a neovisno je upravljačko tijelo sastavljeno od 22 ugledna znanstvenika koji predstavljaju i zastupaju cijelu europsku znanstvenu zajednicu. Njegova je glavna uloga postavljanje strategije ERC-a i odabir stručnjaka za ocjenjivanje projektnih prijedloga. Njime predsjeda predsjednik ERC-a Jean-Pierre Bourguignon, a članove bira neovisni odbor za imenovanja sastavljen od sedam istaknutih znanstvenika koje je imenovala Europska komisija.

Foto: Sveučilište u Zagrebu

Akademkinja Milena Žic Fuchs školovala se u Londonu, New Yorku i Sydneyu. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu stekla je 1977. diplomu profesorice engleskoga jezika i etnologije. Magistrirala je 1982, a 1989. obranila disertaciju Semantička analiza glagola kretanja u engleskom i hrvatskom književnom jeziku. Od 1978. radi na matičnom fakultetu na kojemu je danas redovita profesorica u trajnom zvanju na Odsjeku za anglistiku.

Novi članovi Vijeća su i: prof. Geneviève Almouzni (Institut Curie, Pariz), prof. Mercedes García-Arenal (Institut za jezike i kulture Mediterana i Bliski istok, Madrid), prof. Eystein Jansen (Sveučilište u Bergenu), prof. Jesper Qualmann Svejstrup (Sveučilište u Kopenhagenu), prof. Gerd Gigerenzer (Institut Max Planck za ljudski razvoj, Berlin). Ponovno imenovani članovi su: profesori Margaret Buckingham, Michael Kramer i Barbara Romanowicz.

FOTO: PIXABAY