LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski prosvjedi

Prosvjedi u Sjevernoj Makedoniji: domovi su u katastrofalnim stanjima, studenti traže bolji standard

Nakon višesatnog prosvjeda, studenti su demonstrativno održali minutu šutnje, a potom su koordinirano podigli žuti karton u znak upozorenja nadležnim vlastima. 

Nakon višesatnog prosvjeda, studenti su demonstrativno održali minutu šutnje, a potom su koordinirano podigli žuti karton u znak upozorenja nadležnim vlastima. 

Proteklog je dana u Skoplju održan prosvjed na kojem su sudjelovali ujedinjeni studenti sa svih makedonskih sveučilišta. Kako ističu prosvjednici, domovi su u katastrofalnim stanjima, problem predstavlja i smanjenje subvencije za hranu, a do stipendija je teško doći.

Postoji više stvari koje treba poboljšati, počevši od studentskih domova i mjera poput subvencioniranog obroka te izjednačavanja stipendija - rekla je za Al Jazeeru studentica Angela.

Slušamo kako se Vlada poziva na krizu, ali i prije toga su studentski domovi bili u katastrofalnom stanju. Država treba nešto poduzeti, nije u redu da netko preko veze može konkurirati za stipendiju, a netko na to nema pravo - dodao je Goran Blaženski, student iz Skoplja.

Studentski marš okončan je ispred zgrade resornog Ministarstva obrazovanja. Prosvjednici su demonstrativno održali minutu šutnje, a potom su koordinirano podigli žuti karton u znak upozorenja nadležnim vlastima. 

Iz Vlade poručuju da se aktualni problemi već nalaze u procesu sanacije te ističu kako je nadležno tijelo spremno na svaki vid suradnje i dogovora.

Studenti su budućnost Sìverne Makedonije i oni moraju biti uključeni u procese u kojima direktno ili indirektno imaju interese. Ova Vlada je njihov saveznik, a to se do sada više puta potvrdilo. Pronašli smo rješenje po pitanju subvencioniranja studentskog obroka te će se subvencija kao takva nastaviti po starom sistemu, sve do pronalaska adekvatnijeg rješenja - rekao je Duško Arsovski, glasnogovornik tamošnje Vlade.

FOTO: PIXABAY