LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Skandal u BiH

Profesorica optužena za vrijeđanje studenata kaže da je žrtva; najavila tužbu zbog neovlaštenog snimanja

– Asistent je nastavio snimati i narušavati privatnost mene i ukućana u terminu kada je to nedozvoljeno i kada je narušena moja privatnost i pravo na pauzu – rekla je profesorica Trumić koju su studenti optužili za vrijeđanje.

– Asistent je nastavio snimati i narušavati privatnost mene i ukućana u terminu kada je to nedozvoljeno i kada je narušena moja privatnost i pravo na pauzu – rekla je profesorica Trumić koju su studenti optužili za vrijeđanje.

Nakon pisanja bosansko-hercegovačkih medija da je doc. dr. Edisa Trumić dobila otkaz na Farmaceutskom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu zbog vrijeđanja studenata u pauzi od online predavanja kada je zaboravila isključiti mikrofon, ona je iznijela svoju stranu priče za Dnevni avaz. Podsjećamo, studenti su tvrdili da ih je nazvala kerovima te da su čuli kada joj je njezin sugovornik poručio da ih zapiša. 


Doc. dr. Edisa Trumić za Dnevni avaz rekla je:

– 16. prosinca 2020. godine dekan me zamolio, a na kraju samog semestra, da održim nastavu iz predmeta na Farmaceutskom fakultetu u Sarajevu, na što sam pristala. Nažalost, niti jedno predavanje vezano uz stručnu tematiku nisam uspjela završiti zbog konstantnih upada i pitanja studenata i imatrikulanata oko načina održavanja ispita i očitog nezadovoljstva studenata prolaznošću na ispitu, a koje je trajalo pola sata. Ubrzo nakon toga je uslijedila pauza koju sam koristila za odmor u vlastitom domu, ali je asistent nastavio snimati i narušavati privatnost mene i ukućana u terminu kada je to nedozvoljeno i kada je narušena moja privatnost i pravo na pauzu. 

Istaknula je da nije dala asistentu dozvolu za snimanje, posebno ne u vrijeme pauze te da je cijela priča izvučena iz konteksta. Navela je da se u snimci nikom konkretno ne obraća niti ikoga proziva. 

Dodala je za spomenuti medij i da nije istina da je dobila otkaz

– Neistina je da je Farmaceutski fakultet u Sarajevu raskinuo sa mnom ugovor. Ja sam odmah nakon nemilog incidenta zatražila raskid ugovora i dala otkaz. Trebam li naglasiti da mi je ugovor ponuđen 29. 12. 2020. na samom kraju semestra, a nakon inspekcijskog nalaza za neodržavanje nastave na spomenutom predmetu. Ponavljam da sam zbog prethodno narušenih odnosa između studenata i profesora te menadžmenta fakulteta dovedena u situaciju da budem kolateralna šteta na istom, zbog čega sam odmah i zatražila raskid ugovora.

Ispričala se ako je nekoga uvrijedila, ali i najavila sudski postupak jer sebe smatra žrtvom:

– Ako sam nekim komentarom, koji je upitan i ne može se dovesti u vezu sa spomenutim studentima Farmaceutskog fakulteta, neke uvrijedila, javno im se izvinjavam ovim putem. Nosim se mišlju da pokrenem sudski postupak koji će dokazati da sam žrtva neovlaštenog snimanja (kažnjivog po odredbama Krivičnog zakona FBiH) i zloupotrebe snimke.

FOTO: FLICKR