LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Veliki znanstveni napredak

Profesor iz Hong Konga razvio tehnologiju za rano otkrivanje autizma kod djece

– Kad bi postojao medicinski test ili biološki marker poput ovoga, to bi roditeljima moglo olakšati prihvaćanje dijagnoze autizma – rekao je dr. Caleb koji je pozdravlja ovaj znanstveni napredak.

– Kad bi postojao medicinski test ili biološki marker poput ovoga, to bi roditeljima moglo olakšati prihvaćanje dijagnoze autizma – rekao je dr. Caleb koji je pozdravlja ovaj znanstveni napredak.

Profesor na kineskom sveučilištu u Hong Kongu i znanstvenik Benny Zee napravio je nešto što je od velike važnosti svim trenutnim i budućim roditeljima i njihovoj djeci. Naime, razvio je tehnologiju skeniranja mrežnice kod djece od 6 godina nadalje koja bi mogla doprinijeti ranijem otkrivanju autizma ili razvoja te bolesti, piše Reuters.

Profesor Zee ističe važnost ranog otkrivanja autizma i intervencije kako bi se djetetu što prije pružila adekvekatna pomoć. Njegovom tehnologijom testirano je 70 djece u dobi od 6 godina pa nadalje, uz prosječnu dob od 13 godina, od kojih je 46 imalo potvrđen autizam, dok je preostalih 24 bilo u kontrolnoj skupini. Točnost njegova otkrivanja ovom tehologijom iznosila je visokih 95,7%.

Ovaj je doprinos od velike važnosti za znanost, posebice jer još uvijek u društvu vlada velika stigma po pitanju ove bolesti, pa roditelji nerijetko ne žele priznati da je dijete bolesno čak i kada postoje znakovi. 
– Kad bi postojao medicinski test ili biološki marker poput ovoga, to bi roditeljima moglo olakšati prihvaćanje dijagnoze autizma, pa bi dijete brže dobilo medicinsku pomoć. – rekao je dr. Caleb Knight, voditelj privatnog centra za terapiju autistične djece.
Rezultati otkrića objavljeni su u stručnom medicinskom časopisu EClinicalMedicine, no prema mišljenju znanstvenika glavna je svrha svega toga omogućiti alat koji bi zdravstveni radnici koristili za dodatnu procjenu.
FOTO: UNSPLASH