LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Međunarodni simpozij na Fakultetu organizacije i informatike

Prodekanica Sveučilišta DePaul: „Kvaliteta FOI-jevih studija na zavidnoj je razini.”

Svečano je otvoren međunarodni simpozij na FOI-ju kojemu je cilj poticati međunarodnu suradnju studenata i nastavnika u području znanstvenih istraživanja te umrežavanje u međunarodne istraživačke timove.

Svečano je otvoren međunarodni simpozij na FOI-ju kojemu je cilj poticati međunarodnu suradnju studenata i nastavnika u području znanstvenih istraživanja te umrežavanje u međunarodne istraživačke timove.

Deveti međunarodni studentski istraživački simpozij o interkulturalnom učenju 17. lipnja svečano je otvoren na FOI-ju u Varaždinu. Fakultet organizacije i informatike tradicionalno ga jednom godišnje organizira u suradnji sa sveučilištima iz Sjedinjenih Američkih Država; ovogodišnji su partneri Sveučilište Cincinnati iz Ohia, Sveučilište Centralna Florida iz Orlanda na Floridi, Sveučilište DePaul iz Chicaga u saveznoj državi Illinois i Sveučilište Južna Karolina iz Kolumbije u saveznoj državi Južna Karolina, stoga su otvorenju prisustvovali njihovi studenti – stipendisti TRIO McNaire federalnog programa stipendiranja darovitih studenta.

Radi se o događaju kojemu je cilj poticati međunarodnu suradnju studenata i nastavnika u području znanstvenih istraživanja te umrežavanje u međunarodne istraživačke timove. Studenti će do 25. lipnja, do kada će potrajati, imati priliku prezentirati rezultate projekata koje provode na matičnim institucijama, što je posebno važan dio obrazovnih programa na američkim sveučilištima.

– Ovo je jako važan događaj za sve nas jer na taj način izmjenjujemo iskustva u znanstvenom istraživanju, ali i učimo o običajima i drugačijem načinu života. Sviđa nam se kvaliteta FOI-jevih studija koja je na zavidnoj razini. – naglasila je prof. Susan Dvorak McMahon, prodekanica Sveučilišta DePaul u Chicagu.

Ovakvo okupljanje studenata i nastavnika otvara mogućnosti za brojne kontakte izvan znanstvene zajednice, suradnju s institucijama lokalne zajednice te posjete obrazovnim ustanovama u vertikali obrazovanja. Naime, informacijske znanosti i ekonomika poduzetništva imaju široku primjenu u svim sferama društva zbog čega je i jedan od ciljeva Simpozija upoznati studente s primjenom informatike i poduzetništva u medicini, psihologiji, tehničkim znanostima, sportu, kulturi, turizmu i sl.

Simpozij je započeo još 2010. godine dolaskom prve grupe studenata iz SAD-a u Varaždin te je tijekom proteklih godina ostvareno 90-ak mobilnosti američkih i hrvatskih nastavnika i studenata.

– Nama je na FOI-ju unutar Europske unije puno lakše ostvariti studentske mobilnosti negoli izvan nje, i to pogotovo iz financijskih razloga. Zato nam je jako drago da svake godine s SAD-om ipak uspijemo razmijeniti desetak studenata u svakom semestru. – rekao je dekan FOI-ja prof. dr. sc. Neven Vrček.

Voditeljica ovog simpozija izv. prof. dr. sc. Violeta Vidaček-Hainš istaknula je:

– Posebnost su Simpozija i projekti koji uključuju socijalno poduzetništvo i volontiranje. Upravo ovakvi projekti postali su jedan od zaštitnih znakova FOI-ja u koje se iz godine u godinu uključuje sve veći broj nastavnika i studenata Centra za volontiranje i humanitarni rad FOI. Isto tako Simpozij promovira i uvažavanje kulturnih različitosti kroz sport, glazbu i povijesnu baštinu. Američki studenti upoznaju UNESCO baštinu Hrvatske kroz lepoglavsku čipke i licitare.

Prodekanica za znanstvenoistraživački rad FOI-ja izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep prilikom otvorenja najavila je da će studenti koji sudjeluju u ovom Simpoziju rezultate svojih istraživanja prezentirati i unutar Studentske online sekcije FOI-jeve međunarodne konferencije CECIIS te na ostalim oblicima diseminacije projektnih rezultata.

U organizaciji sudjeluje i velik broj pojedinaca izvan akademske zajednice, pa su i ove godine značajni partneri Simpozija Dječji vrtić Varaždin, srednje škole na području Varaždinske županije i Centar tradicijske kulture Varaždin. Organizacijski ovaj događaj prati Ured za međunarodnu suradnju FOI-ja, a veliku podršku, uz Upravu FOI-ja i dekana, daje i Studentski zbor. Dodajmo i to da je svečano otvorenje nastupom uveličao Akademski pjevački zbor FOI-ja.

FOTO: FOI