LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Lokalne konzultacije u udruzi CINAZ

Preporuke i mišljenja mladih pronalaze svoje mjesto u europskim politikama

U tijeku je peti ciklus strukturiranog dijaloga s mladima posvećen životnim vještinama. Da bi se uključio što veći broj ljudi, udruga CINAZ pomaže provedbi konzultacija u Zadarskoj županiji.

U tijeku je peti ciklus strukturiranog dijaloga s mladima posvećen životnim vještinama. Da bi se uključio što veći broj ljudi, udruga CINAZ pomaže provedbi konzultacija u Zadarskoj županiji.

U srijedu 13. srpnja u Udruzi za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti – CINAZ održane su lokalne konzultacije s mladima – Sudjelovanje mladih u europskom društvu. U sklopu 5. ciklusa strukturiranog dijaloga s mladima razgovaralo se na temu Omogućimo svim mladim ljudima da sudjeluju u raznolikoj, povezanoj i uključivoj Europi. Spremni za život, spremni za društvo!.

Europska unija od 2009. provodi konzultacije u okviru kojih mladi imaju priliku iznijeti svoja mišljenja i prijedloge te na taj način utjecati i oblikovati europsku politiku koja ih se izravno tiče. Kroz strukturirani dijalog tijela javne vlasti, uključujući institucije Europske unije, savjetuju se o određenim temama koje su od velike važnosti za dotičnu populaciju diljem Europe. Cilj je osigurati da preporuke i mišljenja mladih ljudi nađu svoje mjesto u nacionalnim i europskim politikama za mlade kako bi se poboljšala kvaliteta njihova života i položaj u određenom području.

Do sada su provedena četiri osamnaestomjesečna ciklusa strukturiranog dijaloga na teme zapošljavanja mladih, sudjelovanja mladih u demokratskom životu, društvene uključenosti mladih i osnaživanja mladih za političko sudjelovanje. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju strukturirani dijalog s mladima počeo se provoditi i kod nas, a za njegovu je provedbu zadužena Nacionalna radna skupina za strukturirani dijalog s mladima. Članovi i članice Nacionalne skupine predstavnici su i predstavnice Ministarstva socijalne politike i mladih, Agencije za mobilnost i programe EU, Zajednice informativnih centara za mlade u Hrvatskoj i Mreže mladih Hrvatske.

Trenutačno je u tijeku peti ciklus koji je počeo 2016. godine i trajat će do kraja lipnja 2017, a posvećen je životnim vještinama mladih. Poseban je naglasak stavljen na vještine koje mladima omogućuju sudjelovanje u raznolikoj, povezanoj i uključivoj Europi.

S ciljem uključivanja što većeg broja mladih u konzultacije i udruga CINAZ se, uz potporu Nacionalne radne skupine za provedbu strukturiranog dijaloga, uključila u promicanje i provedbu strukturiranog dijaloga u Zadarskoj županiji. Tijekom konzultacija sa sudionicama raspravljalo se o kompetencijama koje mladi danas trebaju imati kako bi se uspješno nosili s promjenama u društvu, ali i kako bi u potpunosti ostvarili svoje potencijale. Također, razgovaralo se o tome što je sve potrebno učiniti da se diskriminacija i stigmatizacija ranjivih skupina mladih svede na minimum.

Udruga CINAZ planira i u budućnosti nastaviti s projektom. Pozvani ste priključiti se i izraziti svoje mišljenje. Više informacija o strukturiranom dijalogu s mladima pronađite na poveznici

FOTO: UDRUGA CINAZ