LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Koronavirus u svijetu

Prema američkoj studiji manji broj oboljelih mogao bi biti rezultat zatvaranja škola

Američki znanstvenici proveli su studiju koja je pokazala da je zatvaranje škola imalo utjecaja na smanjen broj oboljelih.

Američki znanstvenici proveli su studiju koja je pokazala da je zatvaranje škola imalo utjecaja na smanjen broj oboljelih.

Američka znanstvena studija objavljena u čaopisu JAMA pokazala je da je zatvaranje škola od ožujka do svibnja dovelo do toga da ima i do milijun slučajeva zaraze manje te do potencijalnog spašavanja 40 tisuća žvota, prenosi CNN.

Studiju su proveli znanstvenici iz dječje bolnice Cincinnati i Sveučilišta u Cincinnatiju te su ocijenili da je zatvaranje škola moglo biti povezano s oko 1,37 milijuna slučajeva koronavirusa manje tijekom 26-dnevnog razdoblja i s 40 600 manje smrti tijekom 16-dnevnog razdoblja. Ipak, to ne znači da se zalažu za daljnja zatvaranja, već upozoravaju da je sada situacija drugačija i da je tada mali broj ljudi nosio maske za lice, kao i poštivao pravilo fizičke distance. 

Prema modelima koje su znanstvenici koristili, a koji podrazumijevaju procjenu i razlike učestalosti bolesti COVID-19 i smrti između područja na kojima su škole bile otvorene i onih na kojima su škole bile zatvorene, sugerira se da je na područjima gdje su škole bile otvorene na vrhuncu epidemije bilo 128,7 manje slučajeva koronavirusa na sto tisuća stanovnika u promatranih 26 dana te 1,5 smrti manje na sto tisuća stanovnika u promatranih 16 dana.

Ono što je još utjecalo na rezultate studije to je da su područja u različito vrijeme počela uvoditi mjere za borbu protiv širenja virusa pa je potrebno i više istraživanja kojima bi se dokazao utjecaj zatvaranja škola na manji broj zaraženih.
FOTO: UNSPLASH