LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Za studentski džep ili ne?

Poznati proizvođač pametnih telefona predstavio novu generaciju uređaja temeljenu na umjetnoj inteligenciji

Apple je predstavio novu seriju iPhonea, koja donosi inovacije u tehnologiji kamere, koristi novi A18 čip te uključuje napredne značajke umjetne inteligencije.

Apple je predstavio novu seriju iPhonea, koja donosi inovacije u tehnologiji kamere, koristi novi A18 čip te uključuje napredne značajke umjetne inteligencije.

Apple je na svom najnovijem događaju predstavio novu generaciju iPhonea, uz određene nadogradnje i značajke. Nova generacija iPhonea se oslanja na napredne tehnologije umjetne inteligencije. Novi modeli, uključujući iPhone 16 i iPhone 16 Pro seriju, integriraju Apple Intelligence, osobni sustav inteligencije koji kombinira generativne modele s osobnim kontekstom kako bi unaprijedio svakodnevne zadatke. Događaj je također uključivao predstavljanje AirPodsa i Apple Watch Series 10, uz naglasak na inovaciju – Apple inteligenciju (Apple Intelligence).
 

Novi modeli mobilnih uređaja – što je novo?


Novi modeli iPhone 16 i iPhone 16 Plus donose neka poboljšanja u odnosu na prethodne generacije. iPhone 16 ima zaslon od 6,1 inča, dok iPhone 16 Plus nudi veći zaslon od 6,7 inča. Oba modela podržavaju do 2 tisuće nita maksimalne svjetline i opremljeni su Ceramic Shield zaslonom, za koji Apple tvrdi da je 50% izdržljiviji od prethodnika. Ta nova generacija iPhonea pokreće najnoviji A18 čip, koji obećava poboljšanu energetska učinkovitost, podršku za visokokvalitetne igre i do 30% brže performanse u odnosu na prošlogodišnji procesor.

Jedna od ključnih novina je nova tipka za upravljanje kamerom koja omogućuje brzo pokretanje kamere za snimanje fotografija ili videozapisa. Laganim pritiskom pojavljuju se kontrole za zumiranje, dok će kasnije ove godine, dugim pritiskom, biti omogućena značajka Visual Intelligence. Ta funkcija, nalik Google Lensu, omogućuje pretraživanje informacija u stvarnom vremenu o objektima na koje usmjerite kameru, poput pretraživanja mjesta ili pretvaranja fizičkih letaka u događaje na telefonu.

iPhone 16 i 16 Plus također dolaze s Action tipkom koja je ranije bila dostupna samo na Pro modelima. Ta tipka može se prilagoditi za otvaranje značajki poput svjetiljke ili glasovnih bilješki, ili se koristiti u aplikacijama za pokretanje relevantnih alata. Stražnje kamere novih modela uključuju 48-megapikselnu Fusion kameru, 12-megapikselnu telefoto leću s 2x optičkim zumom i 12-megapikselnu ultraširoku kameru. Te kamere nude četiri različite žarišne duljine, podržavaju makrofotografije i prostorno snimanje za gledanje na Apple Vision Pro.

Appleovi novi iPhone 16 Pro i iPhone 16 Pro Max modeli usmjereni su na korisnike koji se bave stvaranjem visokokvalitetnog sadržaja. Ti modeli dolaze s manjim rubovima i većim zaslonima – zaslon na iPhoneu 16 Pro povećan je s 6,1 inča na 6,3 inča, dok je zaslon na 16 Pro Max modelu povećan s 6,7 inča na 6,9 inča. Ta dva modela dolaze u novim bojama i uključuju tipku za upravljanje kamerom iz standardnih iPhone 16 modela. Oba Pro modela koriste A18 Pro čip, koji je energetski učinkovitiji i podržava napredne igre.

Poznati su novi predavači i panelisti na prvom AI Weekendu u Rovinju



Stražnje kamere Pro modela uključuju 48-megapikselnu Fusion kameru, 48-megapikselnu ultraširoku kameru i 12-megapikselnu telefoto kameru s 5x optičkim zumom. To je prvi put da manji Pro model nudi 5x optički zum, dok su prethodni modeli bili ograničeni na 3x optički zum. Kamere na modelima 16 Pro i Pro Max mogu snimati fotografije u punoj 48-megapikselnoj rezoluciji i videozapise u 4K pri 120 fps za visokokvalitetne usporene snimke.

Apple nudi poboljšane mikrofone u iPhoneu 16 Pro i Pro Max, s novim značajkama snimanja zvuka, uključujući slojevite snimke u aplikaciji Voice Notes i napredne opcije obrade zvuka u aplikaciji kamere.
 

Ažuriranje cijena starijih verzija uređaja i dostupnost novih uređaja


iPhone SE ostaje Appleov najpovoljniji uređaj, dok su iPhone 14 i iPhone 14 Plus sada sniženi za 100 dolara u odnosu na prethodne cijene. Također, iPhone 15 i iPhone 15 Plus su dostupni za 100 dolara manje nego njihovi nasljednici iPhone 16, s početnim cijenama od 699 dolara. Također, Apple je objavio cijene i dostupnost za novu seriju iPhone 16.

Trenutne cijene Appleovih iPhone modela su:
  • iPhone SE – 429 dolara
  • iPhone 14 – 599 dolara, smanjen s 699 dolara
  • iPhone 14 Plus – 699 dolara, smanjen s 799 dolara
  • iPhone 15 – 699 dolara, smanjen s 799 dolara
  • iPhone 15 Plus – 799 dolara, smanjen s 899 dolara
  • iPhone 16 – 799 dolara
  • iPhone 16 Plus – 899 dolara
  • iPhone 16 Pro – 999 dolara
  • iPhone 16 Pro Max – 1199 dolara

Iako su iPhone 13 i iPhone 15 Pro modeli povučeni iz Appleove ponude, i dalje ih možete pronaći u obnovljenim uređajima dok zalihe traju, a treće strane trgovci će također imati određene zalihe do isteka. Prednarudžbe za spomenute nove modele počinju 13. rujna 2024. godine, a u trgovinama će biti dostupni od 20. rujna 2024. godine.

Google Maps dobiva impresivno ažuriranje: AI i AR poboljšavaju vaše navigacijsko iskustvo


 

Što je Apple Intelligence?


Apple je najavio brojne nove značajke umjetne inteligencije, uključujući automatsko sažimanje e-pošte, sortiranje fotografija u galeriji i unaprijeđenu konverzacijsku pretragu s asistentom Siri. AI-generirani emojiji i alati za prijedlog teksta također su u pripremi. Apple obećava vrhunske zaštite privatnosti koristeći kombinaciju obrade podataka na uređaju i poslužitelja temeljenih na Apple Siliconu

Apple je najavio da će nova tehnologija Apple Intelligence biti dostupna od sljedećeg mjeseca uz nadogradnje iOS 18.1, iPadOS 18.1 i macOS Sequoia 15.1. Prva faza implementacije bit će na engleskom jeziku u SAD-u, dok će se kasnije proširiti na dodatne engleske varijante u Australiji, Kanadi, Novom Zelandu, Južnoj Africi i Velikoj Britaniji, te na druge jezike uključujući kineski, francuski, japanski i španjolski tijekom sljedeće godine.

Apple Intelligence predstavlja napredni osobni sustav koji spaja generativne modele s osobnim kontekstom kako bi korisnicima omogućio lakše obavljanje svakodnevnih zadataka uz maksimalnu zaštitu privatnosti. Glavne značajke uključuju alate za pisanje koji omogućuju poboljšanje teksta u aplikacijama kao što su Mail, Notes i Pages, te značajke u Photos aplikaciji koje omogućuju kreiranje filmova jednostavnim unosom opisa i uklanjanje ometajućih objekata u pozadini fotografija. 

Siri će dobiti novi dizajn i proširene mogućnosti, uključujući komunikaciju putem teksta i glasa. Siri će postati još sposobnija, uključujući pristup ChatGPT-ovom znanju unutar iOS-a 18, iPadOS-a 18 i macOS-a Sequoia.
 

Stručnjaci iz cijelog svijeta okupljaju se na konferenciji u Puli


IZVOR: APPLE
FOTO: APPLE