LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izlijevanje Dunava

Poplavljena Budimpešta prvi put nakon deset godina

Vodostaj Dunava 2013. godine dosegao je rekordnu visinu od oko 9 metara, a nakon dugih deset godina stanovnici Budimpešte ponovo su u stanju pripravnosti.

Vodostaj Dunava 2013. godine dosegao je rekordnu visinu od oko 9 metara, a nakon dugih deset godina stanovnici Budimpešte ponovo su u stanju pripravnosti.

U srijedu, 27. prosinca, društvene mreže preplavile su snimke poplava koje su pogodile Budimpeštu, jedan od najposjećeniji gradova ovih blagdana. Jaka kiša i snijeg praćeni blagim vremenom izazvali su neobično rane zimske poplave. Očekivana visina vode u četvrtak ujutro kretala se oko 680 centimetara, a gotovo 1,200 kilometara Mađarske je poplavljeno.
 

 

Rekordnih devet metara


Početkom lipnja 2013. godine vodeni val pogodio je središnju Europu pri čemu je vodostaj Dunava premašio rekordnu visinu iz 2006. godine visinom od devet metara. U samoj Budimpešti bilo je evakuirano najmanje 1500 stanovnika, njih najmanje 19 je poginulo, a nezapamćene poplave zaprijetile su i Hrvatskoj. Za razliku od 1965. godine Baranja je tada imala nasipe, a svi mještani uz rijeku bili su na nogama.
 

Tragedije uzrokovane poplavom

 

„Najznačajnija tragedija uzrokovana poplavom dogodila se 1838. godine, odnijevši živote najmanje 15 ljudi, uništivši 2485 domova i ostavivši 60 000 ljudi bez krova nad glavom.“  prenosi Radio Free Europe.


Iako ovakva tragedija još ne prijeti Mađarskoj, svi stanovnici i posjetitelji ovih dana upozoreni su na izlijevanje druge najveće rijeke Europe.
 

FOTO: FOTO: UNSPLASH