LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Bakterijska infekcija

Pojava Q groznice u susjedstvu: studentima infekciju prenijele životinje, dekan otkazao terensku nastavu

Q groznicu uzrokuje bakterija „Coxiella burnetii”, koju prenose domaće životinje kao što su ovce, krave i koze.

Q groznicu uzrokuje bakterija „Coxiella burnetii”, koju prenose domaće životinje kao što su ovce, krave i koze.

Dvadesetak studenata Veterinarskog fakulteta u Sarajevu se razboljelo, a kod četvero je zasad potvrđena zaraza Q groznicom. Kako neslužbeno doznaje Klix.ba, studenti su se zarazili prilikom terenske nastave koja se odvijala na Poljoprivrednom dobru Butmir, koje se nalazi u vlasništvu Kantona Sarajevo.

Zaraženi imaju izrazito visoku tjelesnu temperaturu koja kod nekih prelazi čak 40 stupnjeva. Studenti se žale na jake glavobolje, groznicu, tešku malaksalost i pojačano znojenje. Simptomi su slični klasičnoj gripi, no u slučaju zaraze Q groznicom povišena temperatura može trajati i do tri tjedna. 

Q groznicu uzrokuje bakterija Coxiella burnetii koju prenose domaće životinje kao što su ovce, krave i koze. Budući da su životinje glavni prenositelji, postoje opravdane sumnje da su studenti bakteriju pokupili upravo pri posjetu Poljoprivrednog dobra Butmir. Prema svjedočanstvu studenata, na spomenutoj farmi i ranije su vladali loši higijenski uvjeti te su u prošlosti bilježeni slučajevi kožnih bolesti kod studenata Veterinarskog fakulteta.

Dekan Veterinarskog fakulteta Muhamed Smajlović potvrdio je slučajeve zaraze, ali navodi da je još prerano donositi zaključke.

Ima par slučajeva, ali ne znamo mogu li se povezati s PD Butmir. Previše je rano da se o tome uopće govori. Mi smo već pokrenuli analizu uzoraka i obustavili nastavu. Iako nemamo direktnu vezu sa slučajem, obustavili smo sve i prešli na druge nastavne oblike – rekao je dekan, prenosi Klix.ba.




 
FOTO: PIXABAY