LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studija Sveučilišta Oxford

Počinje testiranje djece i mladih na cjepivo protiv koronavirusa

– Važno je utvrditi sigurnost i imunosni odgovor na cjepivo kod djece i mladih jer bi neka djeca mogla imati koristi od cijepljenja. – rekao je stručnjak Pollard.

– Važno je utvrditi sigurnost i imunosni odgovor na cjepivo kod djece i mladih jer bi neka djeca mogla imati koristi od cijepljenja. – rekao je stručnjak Pollard.

Sveučilište Oxford pokrenulo je studiju za procjenu sigurnosti i imunosnog odgovora na cjepivo protiv koronavirusa kod mladih od 6 do 17 godina starosti, priopćili su njegovi predstavnici.
Vezano: Razgovarali smo sa studentima o cijepljenju – otkrili su hoće li se cijepiti!
Studija bi trebala pokazati je li cjepivo učinkovito kod mladih, a to će utvrditi na temelju rezultata 300 dobrovoljaca. Prva cijepljenja očekuju se već ovoga mjeseca, i to uz dvije doze Oxford/AstraZeneca cjepiva jer je lakše i jeftinije za distribuciju od drugih cjepiva.

Kako je priopćilo Sveučilište, AstraZeneca planira proizvesti 3 milijarde doza cjepiva ove godine, a 200 milijuna doza mjesečno do travnja. Andrew Pollard, stručnjak za pedijatrijske infekcije i imunitet i glavni znanstvenik u ispitivanjima cjepiva s Oxforda, komentirao je ovo istraživanje:

– Dok je većina djece relativno nepogođena koronavirusom i vjerojatno će biti dobro nakon infekcije, važno je utvrditi sigurnost i imunosni odgovor na cjepivo kod djece i mladih jer bi neka djeca mogla imati koristi od cijepljenja.

Pedijatar Rinn Song istaknuo je utjecaj pandemije na obrazovanje i sve ostale aspekte života djece i adolescenata:

– Pandemija COVID-19 imala je dubok negativan utjecaj na obrazovanje, socijalni razvoj i emocionalnu dobrobit djece i adolescenata, pored bolesti i rijetkih teških manifestacija bolesti. Stoga je važno prikupiti podatke o sigurnosti i imunološkom odgovoru na naše cjepivo protiv koronavirusa u tim dobnim skupinama, tako da bi imale koristi od uključivanja u programe cijepljenja u bližoj budućnosti.

FOTO: UNSPLASH