LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Cijepljenje protiv koronavirusa

Pfizer i BioNTech traže da se njihova cjepiva odobre i za mlade u dobi od 12 do 15 godina

BioNTech i Pfizer još su prošlog mjeseca objavili da je njihovo cjepivo sigurno i za mlađe od 16 godina.

BioNTech i Pfizer još su prošlog mjeseca objavili da je njihovo cjepivo sigurno i za mlađe od 16 godina.

Američka farmaceutska kompanija Pfizer i njezin njemački partner BioNTech traže odobrenje od američke Administracije za hranu i lijekove da se njihova cjepiva protiv koronavirusa koriste i za mlade u dobi od 12 do 15 godina, prenosi Reuters.

U SAD-u se zasad ta cjepiva mogu koristiti kod osoba od 16 godina nadalje, iako su još u ožujku ove dvije kompanije objavile da je njihovo cjepivo sigurno i da stvara antitijela kod osoba starih između 12 i 15 godina. Osim američkog, BioNTech i Pfizer planiraju i ostalim regulatorima diljem svijeta poslati jednake zahtjeve.

Još nije poznato koliko će vremena trebati da se razmotre podaci kliničkih ispitivanja, no cjepivo bi, kako je za ABC News rekla direktorica američkog Centra za kontrolu bolesti Rochelle Walensky, trebalo biti odobreno i za tu dobnu skupinu do sredine svibnja.

Trenutno se testiraju Modernina i Johnson&Johnson cjepiva na mladima između 12 i 18 godina, dok su Pfizer i Moderna pokrenuli ispitivanja i na djeci staroj od 6 mjeseci do 11 godina, pa se nadaju da će se i ta dobna skupina moći cijepiti početkom sljedeće godine.
FOTO: UNSPLASH