LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Hakimullah Mehsud nastradao u napadu bespilotnom letjelicom

Pakistan: Ubijen čelni čovjek pakistanskih Talibana

Pakistanski premijer Nawaz Sharif pozvao je prošli mjesec na obustavu napada bespilotnim letjelicama, nakon što su u medije izašle informacije da je u samim napadima ubijeno stotine civila.

Pakistanski premijer Nawaz Sharif pozvao je prošli mjesec na obustavu napada bespilotnim letjelicama, nakon što su u medije izašle informacije da je u samim napadima ubijeno stotine civila.

U napadu bespilotnom letjelicom na vozilo pakistanskog čelnog čovjeka talibana Hakimullaha Mehsuda poginulo je petero ljudi, među kojima i sam Hakimullah Mehsud. Obavještajni izvori tvrde da su na vozilo ispaljena četiri projektila, a vjeruje se da su među stradalima bili dvoje Mehsudovih tjelohranitelja. Napad se dogodio na području Dande Darpa Khela u pokrajini Sjeverni Waziristan u Pakistanu. Hakimullah Mehsud nalazio se na tjeralici FBI-a, a nagrada za „njegovu glavu” iznosila je pet milijuna dolara.

Profil Hakimullaha Mehsuda

*ime: Jamshed Mehsud

*rođen: 1978./79.

*Mjesto rođenja: Bannu, pokrajina Sjeverni Waziristan, Pakistan

*Obrazovanje: nekvalificiran; izbačen iz škole

*2009. godine dolazi na čelo pakistanskih talibana

*Uzima ime Hakimullah, u prijevodu „onaj koji zna”

Pakistanski premijer Nawaz Sharif pozvao je prošli mjesec na obustavu napada bespilotnim letjelicama, nakon što su u medije izašle informacije da je u samim napadima ubijeno stotine civila. Današnji napad se dogodio nakon objave pakistanske vlade da je spremna poslati svoju delegaciju u Sjeverni Waziristan, kako bi započela pregovore s Talibanima.

Bespilotne letjelice nisu popularne ni među samim Pakistancima koji tvrde da njihovo korištenje na području Pakistana ugrožava samu suverenost države. Prošli su tjedan američki mediji objavili da su određeni visokopozicionirani ljudi u pakistanskoj vladi znali da SAD i CIA koriste bespilotne letjelice, štoviše, slagali su se s upotrebom istih. 

Ovaj uspjeh američke vojske, kojeg su potvrdili i sami talibani, sigurno će dati „vjetar u leđa” onima koji ih podržavaju. Ostaje vidjeti kako će na ovaj veliki udarac odgovoriti sami Talibani. Razgovori su sada sigurno u drugom planu, a među Pakistancima vlada strah od moguće masovne odmazde od strane talibana, kao odgovor na ubojstvo Hakimullaha Mehsuda.

FOTO: WIKIPEDIA