LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Dan planeta Zemlje

Osigurajte bolju i "zeleniju" budućnost podizanjem svijesti o zagađenju okoliša

Na Dan planeta Zemlje nastoji se podignuti svijest građana o održivom razvoju, klimatskim promjenama i zagađenju okoliša. Svemu navedenom možete i vi doprinijeti stvaranjem "Zelenog akta", sadnjom stabala, nekorištenjem plastike ili nekom drugim "zelenim" činom.

Na Dan planeta Zemlje nastoji se podignuti svijest građana o održivom razvoju, klimatskim promjenama i zagađenju okoliša. Svemu navedenom možete i vi doprinijeti stvaranjem "Zelenog akta", sadnjom stabala, nekorištenjem plastike ili nekom drugim "zelenim" činom.

Dan planeta Zemlje događaj je koji se obilježava svake godine 22. travnja kako bi se podigla svijest ljudi prema okolišu u kojem žive i njegovom zagađenju te kako bi se slavila raznolikost biljnog i životinjskog svijeta. Na Dan planeta Zemlje diljem globusa organiziraju se različita događanja kao što su predavanja, radionice, projekti lokalne zajednice i drugo.

Dan planeta Zemlje počeo se službeno obilježavati 1992. godine kada je na Konferenciji UN-a o okolišu i razvoju usklađen program za promicanje održivog razvoja. Događaj iz godine u godinu raste te se danas obilježava u 190 zemalja svijeta uključujući i Hrvatsku. Također, ovakvo obilježavanje bilo je temelj za stvaranje Agencije za zaštitu okoliša (Environmental Protection Agency) i doprinijelo je donošenju Akta za čisti zrak, Akta za poboljšanje kvalitete vode, Akta za ugrožene vrste i nekoliko drugih zakona o zaštiti okoliša.

Očuvanje okoliša, FOTO: Pixabay

Dan planeta Zemlje 2017. godine

Ove godine Dan planeta Zemlje bit će posvećen problemima modernog doba kao što su velika migracija stanovništva u gradove i klimatske promjene zbog čega je cilj ove godine ukazati na važnost održivog razvoja velegradova u kojima danas živi pola svjetskog stanovništva. Ovogodišnja tema je Zeleni gradovi te je kampanja usmjerena na zelenu energiju, zgrade i promet.

Prvi put ikad, na Dan planeta Zemlje diljem svijeta u velikom će se broju gradova održati isti događaj s istim ciljem. Riječ je o događaju Marš za znanost kojim se nastoji podignuti svijest građana o problemima s kojima se današnja znanost susreće, a to je sve manje financiranje i sve veća sumnja u provjerene i točne znanstvene činjenice.

Misao je vodilja svakog Dana planeta Zemlje, pa tako i ovog, do cilja stići obrazovanjem. Jedino shvaćanjem što održivi razvoj znači, u kojoj mjeri je okoliš zagađen i kako živjeti zeleno može se postići okolišna i klimatska pismenost. Točnije, može se stvoriti globalno stanovništvo koje je svjesno problema i koje je spremno poduzeti potrebne mjere u cilju boljeg života ljudske vrste na Zemlji.

Održivi razvoj, FOTO: Pixabay

Što možete napraviti kako biste obilježili Dan planeta Zemlje?

Za početak, možete stvoriti sami svoji Zeleni akt. Naime, radi se o odluci koja će na neki način pomoći okolišu. To može biti mala stvar poput odvajanja otpada ili nešto veće kao što je organiziranje neke zelene akcije. O čemu god da se radi i koliko god malo bilo i činilo se beznačajno, može uvelike pridonijeti zaštiti okoliša postavljanjem dobrog primjera i utjecajem na veći broj ljudi.

Jedan je od velikih problema današnjice krčenje šuma i sve manje zelenih površina. Stoga možete posaditi stablo, bilo da je u vrtu ili nekom parku, a ako nemate mogućnosti za to, možete donirati za sadnju jednog ili više stabala. Također, možete manje koristiti prijevozna sredstva i više se kretati pješice ili zelenim prijevoznim sredstvima te možete smanjiti korištenje plastike, započevši, na primjer, s plastičnim vrećicama. Primjera je mnogo, a na vama je da odaberete želite li i na koji način učiniti nešto za bolju i zeleniju budućnost.

FOTO: PIXABAY