LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zasada ništa od besplatnog putovanja vlakom

Odbijen prijedlog koji bi omogućio izdavanje besplatne InterRail karte mladima

Mladi građani Europske Unije neće za 18. rođendan dobiti besplatnu InterRail kartu.

Mladi građani Europske Unije neće za 18. rođendan dobiti besplatnu InterRail kartu.

Europska komisija odbila je prijedlog Europske pučke stranke da se svakoj mladoj osobi na njen 18. rođendan besplatno dodijeli InterRail karta. Kako prenosi Hina, razlozi za takvu odluku Komisije su, uz kompliciranost pregovora s različitim željezničkim kompanijama, i previsoka cijena koja bi mogla iznositi oko dvije milijarde eura. Komisija je zasada odlučila ponuditi sufinanciranje školskih putovanja obrazovnim institucijama.

Ovaj prijedlog zamišljen je kao sredstvo borbe protiv euroskepticizma, a u listopadu prošle godine dobio je i potporu Europskog parlamenta. Zastupnici su zatražili da se omogući dodjeljivanje besplatne InterRail karte svim mladim građanima Europske unije kao poklon za 18. rođendan. Napomenuli su kako bi ovaj potez omogućio mladim ljudima da upoznaju ostale zemlje članice što bi moglo dovesti do pada euroskepticizma i povećanja osjećaja zajedništva unutar Unije, ali i da je putovanje željeznicom ekološki najprihvatljivije.

Milijuni mladih Europljana putuju kontinentom koristeći InterRail pokaz koji omogućuje korisnicima da putuju Europom koristeći mrežu željeznica po vlastitoj želji i potrebama. Više od 30 tisuća ljudi iskoristi ovu mogućnost svake godine, a pokaz košta između 20 i 480 eura po osobi.