LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Operacijski sustav

Odnedavno obustavljena tehnička podrška za Windows 7

Nakon 10 godina podrška za Windows 7 završila je 14. siječnja 2020. Microsoft više ne pruža tehničku podršku vezanu uz bilo kakve poteškoće, softverska ažuriranja i sigurnosna ažuriranja ili popravke.

Nakon 10 godina podrška za Windows 7 završila je 14. siječnja 2020. Microsoft više ne pruža tehničku podršku vezanu uz bilo kakve poteškoće, softverska ažuriranja i sigurnosna ažuriranja ili popravke.

Od 14. siječnja 2020. godine računala sa sustavom Windows 7 i dalje će se pokretati i funkcionirati, ali Microsoft više ne pruža tehničku podršku vezanu uz bilo kakve poteškoće, softverska ažuriranja i sigurnosna ažuriranja ili popravke. Računalo s Windows 7 operacijskim sustavom od sada je izloženije sigurnosnim rizicima i virusima.

Sustav Windows 7 izdan je 22. listopada 2009. i tada se Microsoft za njega obvezao pružati 10 godina podrške. Razdoblje od 10 godina isteklo je i Microsoft je prestao pružati podršku za Windows 7 da bi mogao usredotočiti svoja sredstva na podržavanje novijih tehnologija i kvalitetnih novih iskustava.

Microsoft preporučuje prelazak na Windows 10 zbog izbjegavanja situacije da je potreban servis ili podrška koja nije dostupna. Windows 10 pruža najnovija sigurnosna ažuriranja radi bolje zaštite podataka. Današnja su računala brža, lakša, snažnija i sigurnija i prosječna im je cijena značajno niža od prosječne cijene računala prije osam godina.

Alternativa je nadogradnja kompatibilnih računala sa sustavom Windows 7 kupnjom i instalacijom pune verzije softvera. Nažalost, ponuda za besplatnu nadogradnju na Windows 10 završila je 29. srpnja 2016. Ipak se preporučuje da ne instalirate Windows 10 na starijim uređajima jer neki uređaji koji koriste Windows 7 nisu kompatibilni sa sustavom Windows 10 ili možda na njima neće biti dostupne sve značajke.  

Povezane usluge za Windows 7 također će se ukinuti tijekom vremena. Primjerice, za siječanj 2020. zakazano je povlačenje određenih igara, kao što su Internet Backgammon i Internet Dame, te Elektroničkog programskog vodiča za Windows Media Center.

Podrška za Internet Explorer na uređajima sa sustavom Windows 7 također je obustavljena od 14. siječnja 2020. Preglednik Internet Explorer komponenta je sustava Windows i zbog toga za njega vrijedi životni ciklus podrške operacijskog sustava Windows na kojem je instaliran.

Više informacija o sustavu Windowsa 10 možete naći na linku.

FOTO: PIXABAY