LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prodor talibana u Kabul

O situaciji s talibanima progovorila 23-godišnjakinja iz Afganistana čija je snimka obišla internet

– Poručila bih svim ženama na svijetu da razmišljaju o budućnosti, da ne skreću pogled pred ovim masakrom. Ne želim da se ovakve stvari događaju četrdeset godina u budućnosti. – poručila je mlada djevojka.

– Poručila bih svim ženama na svijetu da razmišljaju o budućnosti, da ne skreću pogled pred ovim masakrom. Ne želim da se ovakve stvari događaju četrdeset godina u budućnosti. – poručila je mlada djevojka.

Snimka 23-godišnje studentice iz Afganistana koja je još prije nego su talibani ušli u Kabul plakala zbog neizvjesne budućnosti Afganistanaca u jednom je trenutku postala viralna, a sada je ta ista djevojka odradila intervju s novinarkom i političkom aktivisticom Masih Alinejad u kojemu je detaljnije opisala trenutnu situaciju u Kabulu.

Djevojka je na početku intervjua rekla da bi talibani mladu djevojku poput nje prisilno udali za nekog od njih te da bi taj brak bio krinka za silovanje jer je to njihovo tumačenje Kurana. Nije htjela reći gdje trenutno živi, a iako kaže da ju optužuju da kritizira islam, nastavit će to raditi jer želi ukazati na probleme svih žena.
Tvrdi da ju je bilo strah dati intervju, no sada ju je strah samo zbog prijatelja koji su ostali u Kabulu jer ondje ima žena koje odvode na silovanje, a nemaju nikoga da im pomogne.

– Moje suze možete vidjeti jer sam na sigurnome. Relativno gledajući, na sigurnome. Nitko od nas tko je iz Afganistana nije u potpunosti oslobođen islamskih vlasti. Tako da, brinem se za svoje prijateljice koje ne mogu napustiti Kabul. Upitala sam ih što nisu otišle ranije, a one su odgovorile da su se nadale da neće tako završiti. Studirale su u Iranu, ali su se kasnije vratile u Afganistan. – govori djevojka novinarki Alinejad.

23-godišnjakinja je za kraj poručila da nema što reći talibanima jer, kako navodi, ne može razgovarati s takvim bezglavim ljudima.

– Talibani rade istu stvar kao i Islamska država. Smislit će svoju verziju Javada Zarifa kako bi šarmirali svijet. Upoznata sam sa situacijom jer mi obitelj i prijatelji stalno prenose što se događa, žene više ne smiju izlaziti van. Poručila bih svim ženama na svijetu da razmišljaju o budućnosti, da ne skreću pogled pred ovim masakrom. Ne želim da se ovakve stvari događaju četrdeset godina u budućnosti. Nemojte pasti na talibane. Danas u Afganistanu ubijaju ljude poput Masih Alinejad.

FOTO: TWITTER (SCREENSHOT)/MASIH ALINEJAD