LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Vijesti iz svijeta

Njemačka je službeno u recesiji

Njemačka je u krizi povodom velikog skoka cijena energije, koji je prošle godine ''natjerao'' ljude da troše manje novca.

Njemačka je u krizi povodom velikog skoka cijena energije, koji je prošle godine ''natjerao'' ljude da troše manje novca.

Njemačka je u krizi povodom velikog skoka cijena energije, koji je prošle godine ''natjerao'' ljude da troše manje novca. Službeni podaci objavljeni u četvrtak pokazuju da je najveće europsko gospodarstvo izgubilo 0,3 posto svoje proizvodnje u prva tri mjeseca ove godine. To se dogodilo nakon pada od 0,5 posto na kraju 2022.

Savezni zavod za statistiku promijenio je procjenu da je bruto domaći proizvod (BDP) porastao za nula posto u odnosu na prethodni kvartal. Recesija je kada proizvodnja gospodarstva padne dva kvartala zaredom.

Njemačko gospodarstvo još uvijek je bilo pogođeno visokim rastom cijena početkom godine. Posebno je to vidljivo u konačnoj potrošnji kućanstava, koja je u prvom tromjesečju 2023. smanjena za 1,2 posto, prenosi CNN.

Claus Vistesen, vodeći ekonomist eurozone u Pantheon Macroeconomicsu, rekao je da su "promjene u cijenama energije" natjerale ljude da troše manje u prvom kvartalu.

Prije ruske invazije na Ukrajinu u veljači prošle godine, cijene energije u Europi već su rasle. Invazija je poslala cijene na najvišu razinu svih vremena. Tada je Moskva isključila plin europskim zemljama, zbog čega je Njemačka proglasila izvanredno stanje.

Od tada su cijene prirodnog plina pale i sada su na razinama koje nisu viđene od kraja 2021. To je znak da sve veći pritisci na novčanike potrošača popuštaju. U travnju, prvom mjesecu drugog tromjesečja, stopa inflacije u Njemačkoj ponovno je usporila, ali je i dalje bila visokih 7,2 posto.

 

FOTO: PIXABAY