LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Dobrodošla promjena

Nema više dick picova u inboxu: Ujedinjeno Kraljevstvo uvodi zatvorske kazne za online nepristojnost

Mnoge žene i djevojke susreću se s neprikladnim i neprihvatljivim fotografijama u inboxu, a britanska vlada odlučila je stati tome na kraj.

Mnoge žene i djevojke susreću se s neprikladnim i neprihvatljivim fotografijama u inboxu, a britanska vlada odlučila je stati tome na kraj.

Ujedinjeno Kraljevstvo najavilo je zakon prema kojem će slanje neželjenih golišavih fotografija postati kazneno djelo. Neželjene gole slike, praksa koja se naziva i cyberflashing, postala je ozbiljan problem: prema istraživanju, 2019. je čak 76% djevojaka u dobi od 12 do 18 godina dobilo neželjene gole slike muškaraca.

Tako će, stavljeno u novi zakonski okvir, slanje neželjenih golih fotografija biti tretirano jednako kao i golo pojavljivanje u javnosti ― internetskim golaćima prijeti i do dvije godine zatvora.

― Neprihvatljivo je da su djevojke i žene koje se svaki dan voze javnim prijevozom i gledaju svoja posla izložene ovoj odurnoj praksi. Cyberflashing može značajno uznemiriti žrtve, a ova promjena u zakonu daje policiji i pravosuđu jasan okvir kojim se mog boriti protiv njega i držati ljude sigurnima. ― izjavila je Victoria Atkins, britanska ministrica pravosuđa.

U sklopu novog zakona najavljen je i dodatan pritisak na internetske tražilice, društvene mreže i dating aplikacije da ažurnije i temeljitije uklanjaju neprikladan sadržaj, piše Euronews.

FOTO: PIXABAY