LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ekologija

Nebom leti na tisuće praznih aviona, ekološki aktivisti upozoravaju na besmislenost takvih letova

Takozvano pravilo 80/20 uvedeno je u svrhu zaštite putnika i veće pouzdanosti kupovine karata, ali ekološki aktivisti upozoravaju da su takvi letovi besmisleni.

Takozvano pravilo 80/20 uvedeno je u svrhu zaštite putnika i veće pouzdanosti kupovine karata, ali ekološki aktivisti upozoravaju da su takvi letovi besmisleni.

Lufthansa grupa rekla je kako će ove zime napraviti čak 18 000 nepotrebnih letova kako bi zadržala uobičajene termine letova, u procesu trošeći ogromnu količinu goriva i zagađujući atmosferu, prenosi Euronews.

Naime, prema trenutnim pravilima aviokompanije moraju odraditi najmanje 50 posto najavljenih letova u najavljenom terminu ― u suprotnom riskiraju da ga trajno izgube. Ta kvota je do pandemije iznosila znatno viših 80%, a trebala bi se vratiti na 64% od ožujka do listopada 2022.

Georges Gilkinet, belgijski ministar federalne mobilnosti, uputio je apel Europskoj komisiji da stane na kraj ovoj ekološkoj i ekonomskoj besmislici, nakon što je objavljeno da će samo Brussels Airlines napraviti 3000 nepotrebnih letova.

Pravilo 80/20, kako je izgledalo prije, namijenjeno je rješavanju gužve na aerodromima i efikasnom upravljanju aerodromima. Zbog njega aviokompanije mogu sa sigurnošću nuditi karte za let i po godinu dana unaprijed što daje korisnicima mogućnost dugoročnog planiranja. Tako je pravilo opravdalo Udruženje zračnog transporta (IATA), ali ekološki utjecaj ovakvog rada još uvijek nije poznat.

Ipak, uskoro bismo mogli dočekati promjene ovakve regulacije. Carsten Spohr, direktor Lufthanse, također je nazvao silne prazne letove nepotrebnima.

Sjedinjene Američke Države su odabrale pragmatičniji pristup ovom problemu, te su tako zamrznule termine do kraja pandemije. Uz nepotrebno rasipanje resursa i pritisak ekologije, vjerojatno će se to uskoro dogoditi i u Europskoj uniji. Ostaje vidjeti kakav utjecaj će to ostvariti na raspored i transport putnika.
FOTO: UNSPLASH