LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Profesori i dekan demantiraju navode

Nastavlja se drama s optuženima za šverc implantata: „Bože sačuvaj da sam krijumčarila bilo šta”

Profesorice i dekan koji su uhvaćeni s neprijavljenih 40 zubnih implantata demantiraju navode da su išta švercali i tvrde da je riječ o donaciji američke kompanije.

Profesorice i dekan koji su uhvaćeni s neprijavljenih 40 zubnih implantata demantiraju navode da su išta švercali i tvrde da je riječ o donaciji američke kompanije.

Dekan i profesorice sa Stomatološkog fakulteta u Sarajevu jučer su optuženi za šverc 40 zubnih implantata vrijednih oko 40 tisuća konvertibilnih maraka, no oni tvrde da nisu krivi i da je riječ o lažnim optužbama jer se radi o donaciji ugledne američke kompanije.

Sve je počelo tako što je UIO na otvorenu liniju Stop švercu dobio anonimnu dojavu da će na letu iz Istanbula u Sarajevo netko pokušati prokrijumčariti zubne implantate, zbog čega je izvršen detaljan pregled putnika njihove prtljage, piše Istraga.ba.
– Tom prilikom je kod četiri lica pronađena roba koja nije bila prijavljena za uvozno carinjenje, već se pokušala prokrijumčariti u carinsko područje BiH. Radi se o zubnim implantatima i drugoj tehničkoj opremi, jednom iPad-u, jednom iPhone telefonu, kao i torbama i novčanicima. Predmetna roba privremeno je oduzeta od lica sa inicijalima T.P.S, K.L, Č.B i T.Č.A. Protiv lica kod kojih je pronađena navedena roba bit će pokrenuti zakonom predviđeni postupci. – navedeno je u priopćenju UIO-a.
Dekan Ajanović tvrdi da profesorice nisu ništa krijumčarile, a priču koju su identično ispričale i dvije profesorice za Oslobođenje, glasi:
– One nisu krijumčarile ništa. Nisam bio tu dok su one pretresane. Prvo su pretresli mene i onda su me udaljili. Nakon toga ja sam sačekao njih. Kada nisu izašle, nazvao sam jednu od njih, javila mi se i rekla da ima problem. Priča je sljedeća. U Sarajevu se od 11. do 14. jula se održava edukacija "Live Surgery Week", gdje dolaze stručnjaci iz SAD-a, a donator za tu manifestaciju je komapnija Ritter. Nama su, za vrijeme trajanja večere, donijeli jedan paket i zamolili nas da ponesemo u Sarajevo, kako bi se ljudi upoznali sa sistemom prije edukacije i kako ne bismo problem za vrijeme trajanja edukacije. To nije bilo za kliničku upotrebu. Selma i Lejla su uzele taj paket i tako je on došao u Sarajevo. Nije se radilo ni o kakvom švercu, jer je krajnja destinacija bio Stomatološki fakultet. Donator je ozbiljna američka kompanija, čiji je vlasnik Basil Elias Battah.
Evo i što je izjavila optužena profesorica Kazazić za Oslobođenje:
– Bože sačuvaj da sam krijumčarila bilo šta. Bila sam na edukaciji u SAD-u, u Washingtonu. Dobili smo materijal kojim treba da mi sada educiramo naš kadar. To će se raditi uskoro, kada dođu američki predavači. Ovo što sam donijela neće se ugrađivati ljudima, nego na vještačkim kostima, na našim modelima na Fakultetu. To je donacija i mi ćemo nadležnima putem meila dostaviti dokumentaciju. Ja sam profesorica na fakultetu, a dočekana sam kao najveća švercerka, jer su, izgleda, dočekivali neke švercere iz Istanbula.
Profesorica Tosum Posković tvrdi da je iznesena neistina i da će osoba koja je donirala implantate rado svjedočiti u postupku ako bude potrebno:
– U tekstu je iznesena neistina, što me je iznenadilo. Otišla sam na edukaciju, kako bih sve to podijelila sa uposlenicima i studentima. U vezi sa tim implatantima, to smo dobili od edukatora, koji ih je donirao za naš fakultet. Voljela bih da me onaj ko je pisao tekst kontaktirao prije objavljivanja, kako bih uz odobrenje Fakulteta proslijedila dokumentaciju. Kada nekog optužujete, onda bi trebali imati dobre argumente. U suprotnom, onaj koga ste optužili mogao bi početi optuživati vas. Osoba koja je donirala implatante će rado biti svjedok u postupku, ako bih se ja odlučila da tužim onoga ko je meni nanio moralnu štetu, istakla je Selma Tosum Posković.
FOTO: FACEBOOK / SARAJEVO INTERNATIONAL AIRPORT