LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ispovijesti koje potresaju regiju

Na vidjelo izlaze mučne priče o seksualnom uznemiravanju; oglasila se sarajevska Akademija

Potaknute slučajem Milene Radulović, njene su kolegice pokrenule Facebook stranicu naziva „Nisam tražila” s nizom mučnih priča. Oglasila se i Akademija scenskih umjetnosti na kojoj su se obrazovale.

Potaknute slučajem Milene Radulović, njene su kolegice pokrenule Facebook stranicu naziva „Nisam tražila” s nizom mučnih priča. Oglasila se i Akademija scenskih umjetnosti na kojoj su se obrazovale.

Regiju je ovih dana potresla mučna ispovijest 26-godišnje beogradske glumice Milene Radulović. Ona i nekoliko djevojaka prijavile su da ih je Miroslav Mika Aleksić, vlasnik škole glume te poznati srbijanski redatelj i scenarist, silovao i seksualno uznemiravao, nakon čega je i priveden, a uslijedilo je niz reakcija javnosti. 

Kako bi pomogle takvim ženama, kolegice Milene Radulović, inače bivše studentice Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu – Ana Tikvić, Nadine Mičić, Matea Mavrak i Asja Krsmanović – prema pisanju portala Sarajevograd.ba, pokrenule su Facebook stranicu naziva Nisam tražila. U njoj je u protekla 24 sata objavljen niz zastrašujućih iskustava drugih žena. 

– Nakon što je glumica Milena Radulović optužila za silovanje uglednog profesora i reditelja Miroslava Aleksića, u samo nekoliko sati povezale su se umjetnice iz cijele regije. Ispričale su svoje traume i jedna drugoj poručile – #NisiSama. – stoji u opisu stranice.

Posvećena je, naime, svim ženama koje su iskusile bilo kakav čin seksualnog uznemiravanja zbog toga što se bave javnim poslovima, a nisu još uvijek spremne da o tome govore u svoje ime.

Na ovu temu oglasila se i Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu, prenosi Sarajevograd.ba, pozvavši sve bivše i sadašnje studente da prijave slučajeve seksualnog uznemiravanja:

– Hvala na brzoj reakciji i nadamo se da će se sa studentima koji istupe postupati shodno svim pravilima i bez diskriminacije. Ako želimo da ova akcija urodi plodom, prijavimo nasilje.

"Kao glumica, doživjela sam više puta verbalno seksualno zlostavljanje, pa i dodire, disanja za vrat, odvratna pipkanja....

Objavljuje Nisam tražilaUtorak, 19. siječnja 2021.
FOTO: PIXABAY