LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Gentu

Na sveučilištu se uči Shakespear, Dickens i – Taylor Swift

„Već je napisano dovoljno knjiga o Shakespeareu i drugim mrtvim bijelim muškarcima."

„Već je napisano dovoljno knjiga o Shakespeareu i drugim mrtvim bijelim muškarcima."

Odsjek za književnost Sveučilišta u Gentu u Belgiji planira uvesti tečaj posvećen američkoj pop-zvijezdi Taylor Swift, a predavat će ga profesorica koja smatra da je „već napisano dovoljno knjiga o Shakespeareu i drugim mrtvim bijelim muškarcima".

U nadolazećoj akademskoj godini, studenti diplomskog studija povijesnih jezika i književnosti moći će se upisati na izborni predmet engleske književnosti pod nazivom „Taylorina verzija". Tečaj će polaziti od glazbe Taylor Swift kao polazišta.

Britanska profesorica koja će predavati ovaj tečaj, Elly McCausland, sama je obožavateljica pjevačice. Swift je poznata po tome što koristi klasične pisce kao inspiraciju za svoje pop pjesme, te će njezino djelo biti korišteno kao uvod u klasičnu književnost.

Swift će biti predstavljena uz ikonične naslove i autore poput Velikog Gatsbyja, Roberta Frosta, Jane Eyre, Emily Dickinson i Nathaniela Hawthornea. Također će se proučavati djela poput Petra Pana", Alise u Zemlji čudesa te Romea i Julije.
 

„Ponekad studenti izgube osjećaj da proučavaju nešto korisno i prepoznatljivo jer je tako staro", izjavila je McCausland belgijskom novinskom listu HLN.


Ovo nudi jedinstvenu priliku studentima da povežu suvremene izričaje poput glazbe Taylor Swoft s klasičnim djelima književnosti. Također, predstavlja inovativan pristup koji može osvježiti način na koji studenti percipiraju i pristupaju klasičnim djelima. Također, predmet može pomoći studentima da razviju dublje razumijevanje veza između suvremenih umjetničkih izraza i korijena klasične književnosti. To također može potaknuti interes za klasičnu književnost među studentima koji bi inače mogli osjećati da su ta djela zastarjela ili nedostupna njihovom svakodnevnom životu.

S obzirom na činjenicu da je Taylor Swift jedna od najutjecajnijih suvremenih glazbenica čija glazba dodiruje mnoge teme i emocije, predmet bi mogao biti izvrstan most između popularne kulture i akademske analize. Profesorica McCausland vidi ovu inicijativu kao način da se osvježi pristup književnosti i da se studentima pruži prilika da se povežu s klasičnim djelima kroz suvremene prizme.

U konačnici, ovakva vrsta kursa može pridonijeti raznolikosti akademskog iskustva i potaknuti studente da razmišljaju izvan ustaljenih okvira. Taylor Swift će tako postati most između generacija i žanrova, pokazujući kako umjetnost može biti trajna inspiracija, čak i kad dolazi iz neočekivanih izvora.
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA