LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Potrebno kreativno i kritičko razmišljanje kandidata

Možeš li riješiti ovih pet izazovnih pitanja s prijemnih ispita za prestižna američka sveučilišta?

Prijemni ispiti za prestižna američka sveučilišta često uključuju složene zadatke koji testiraju logičko, matematičko i kreativno razmišljanje, kao što su pitanja o mjerenju vremena sa svijećama, povezivanju brojeva s riječima, preživljavanju u neobičnim okolnostima, prepoznavanju povijesnih figura i rješavanju problema s prekidačima i žaruljama.

Prijemni ispiti za prestižna američka sveučilišta često uključuju složene zadatke koji testiraju logičko, matematičko i kreativno razmišljanje, kao što su pitanja o mjerenju vremena sa svijećama, povezivanju brojeva s riječima, preživljavanju u neobičnim okolnostima, prepoznavanju povijesnih figura i rješavanju problema s prekidačima i žaruljama.

Prijemni ispiti za prestižna američka sveučilišta kao što je Harvard često su poznati po svojoj složenosti i sposobnosti da testiraju ne samo akademsko znanje nego i kreativno i kritičko razmišljanje kandidata. Iako Harvard i slične institucije ne objavljuju konkretna pitanja iz svojih prijemnih ispita, postoje primjeri i izazovi koji su se pojavili u pripremnim materijalima i izvorima pripremljenim za prijemne ispite. Pokušajte riješiti ova pitanja i provjerite kako biste prošli kroz ovu intelektualnu provjeru!
 

1. Logička zagonetka: svijeće i vrijeme


Imate dvije svijeće koje gore ravnomjerno, ali ne nužno sa svake strane. Svaka svijeća gori točno 60 minuta, ali ne sagorijeva ravnomjerno. Kako ćete, koristeći ove dvije svijeće, izmjeriti točno 45 minuta?
 

2. Matematički problem: brojke i riječi


Imate 3 broja: 5, 7 i 8. Trebate ih povezati s tri različite riječi: nov, brz i pametan, tako da svaka riječ odgovara jednom broju. Nov označava broj koji je veći od 6, brz označava broj koji je manji od 6, a pametan označava broj koji je točno 7. Koja riječ odgovara kojem broju?
 

3. Kreativno pitanje: preživljavanje u neobičnim okolnostima


Zamislite da ste umanjeni na veličinu novčića i bačeni u blender koji će se uključiti za 60 sekundi. Što biste učinili da preživite?

Nova školska pucnjava u SAD-u: četvero mrtvih i najmanje devet ozlijeđenih


 

4. Pitanje iz povijesti: poznajete li ove povijesne figure?


Koja povijesna ličnost je istovremeno sagradila najveće carstvo u povijesti i povukla se u planine da živi kao pustinjak?
 

5. Logička dilema: prekidači i žarulja


Na stolu su tri prekidača. Samo jedan od njih kontrolira žarulju u susjednoj sobi, koju ne možete vidjeti. Smijete ući u sobu samo jednom. Kako ćete otkriti koji prekidač kontrolira žarulju?
 

Rješenja


1. Logička zagonetka: Zapalite jednu svijeću s oba kraja i drugu svijeću s jednog kraja. Kada prva svijeća potpuno izgori, prošlo je 30 minuta. U tom trenutku, zapalite drugi kraj druge svijeće. Kada druga svijeća potpuno izgori, prošlo je ukupno 45 minuta.

Online saznajte sve informacije o studiju u Americi, uključujući „Ivy League” fakultete


2. Matematički problem: Pametan je broj 7, nov je broj 8, a brz je broj 5.

3. Kreativno pitanje: U ovom hipotetskom scenariju, vaš cilj bi bio pronaći način da izađete iz blendera prije nego se uključi. Ako bi to bilo fizički nemoguće, morali biste koristiti svoju kreativnost i izmisliti način da se spasite, poput pronalaženja načina da se izvučete iz blendera ili signalizirate za pomoć.

4. Pitanje iz povijesti: Aleksandar Veliki je sagradio jedno od najvećih carstava u povijesti i kasnije se povukao iz aktivnog političkog života, iako njegovo povlačenje u planine nije izravno zabilježeno, simbolično se može povezati s njegovim povlačenjem iz aktivnog političkog života.

5. Logička dilema: Uključite prvi prekidač i ostavite ga uključenog nekoliko minuta, zatim ga isključite i uključite drugi prekidač. Uđite u sobu. Ako je žarulja upaljena, to je drugi prekidač. Ako je žarulja ugašena, ali topla, to je prvi prekidač. Ako je žarulja ugašena i hladna, to je treći prekidač.
IZVOR: KAPLAN / HARVARD ADMISSION
FOTO: PEXELS