LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Humanitarno djelovanje

Marijini obroci pokreću novi program školskog hranjenja u Jemenu

Radeći u partnerstvu s uspostavljenom međunarodnom nevladinom organizacijom Yemen Aid, Marijini obroci sada će u četiri škole unutar četvrti Al Mansoora u Adenu osigurati obroke za više od 4000 djece.

Radeći u partnerstvu s uspostavljenom međunarodnom nevladinom organizacijom Yemen Aid, Marijini obroci sada će u četiri škole unutar četvrti Al Mansoora u Adenu osigurati obroke za više od 4000 djece.

Marijini obroci – globalna dobrotvorna organizacija za školsku prehranu započela je novi program u Jemenu, čime je ukupan broj zemalja u kojima dobrotvorna organizacija djeluje porastao na 20. Organizacija trenutno hrani više od dva milijuna djece svakog školskog dana u nekim od najsiromašnijih zajednica na svijetu nudeći im ne samo prehranu hranjivim obrokom već i priliku za obrazovanje i nadu u svjetliju budućnost.

 

Radeći u partnerstvu s uspostavljenom međunarodnom nevladinom organizacijom Yemen Aid, Marijini obroci sada će u četiri škole unutar četvrti Al Mansoora u Adenu osigurati obroke za više od 4000 djece. Ovaj okrug posebno je ranjiv jer je dom velikog broja interno raseljenih osoba (IDP-ovaca) i drugih marginaliziranih skupina koje doživljavaju visoku razinu gladi.

 

Nadovezujući se na postojeće odnose Yemen Aida s tim zajednicama i njihovim vođama, Marijini obroci uspješno su implementirali dnevni obrok sendviča s pitta-kruhom, punjenim voćem i/ili povrćem za svako upisano dijete. U Jemenu siromaštvo i sukobi često sprečavaju djecu da se školuju, a prisila na dječji rad može postati stvarna prijetnja. Posluživanje hranjivog ručka potiče djecu da se vrate u sigurnost učionice.

 

Magnus MacFarlane-Barrow, osnivač i izvršni direktor Marijinih obroka, kaže:

– Marijini obroci uvijek imaju želju podržati one kojima je najveća potreba. S obzirom na to da se Jemen može opisati kao najveća humanitarna kriza na svijetu, a toliko djece pati, oduševljeni smo što tamo počinjemo služiti naše svakodnevne školske obroke – zadovoljavajući trenutne potrebe gladnog djeteta i, što je ključno, u isto vrijeme omogućujući njihovo obrazovanje. Zahvaljujemo svima koji podržavaju naš rad na načine koji nam omogućuju da nastavimo ići naprijed prema sljedećem djetetu koje čeka.

Yemen Aid osnovali su 2016. izvršni direktor Summar Nasser i grupa jemenskih Amerikanaca kao odgovor na dugotrajnu humanitarnu krizu u Jemenu. Marijini obroci kontaktirali  su Yemen Aid nakon čitanja o njihovom ključnom radu na Internetu kako bi vidjeli na koji bi način program školskog hranjenja mogao koristiti tamošnjoj djeci.

 

Summer Nasser, izvršni direktor Yemen Aid-a, osvrnuo se na suradnju:

– Dok krećemo u ovaj novi odnos s Marijinim obrocima, nadamo se da ćemo povećati podršku djeci suzbijanjem gladi kroz strateške, održive pristupe u sektoru obrazovanja. Program školske prehrane proširit će horizont za ove učenike koji gube interes za školu i pružiti veću sigurnost roditeljima.

Trenutno Yemen Aid osigurava tisuće košara s hranom raseljenim ljudima i zajednicama i podržava tisuće pothranjene djece. Oni također pružaju podršku i savjete o pitanjima higijene, zdravlja i dobrobiti. Osim toga vode brojne programe za žene – podržavaju farmerice, opskrbljuju resurse ženskim poduzećima i nude poboljšanje vještina i psihosocijalnu podršku.

 

Zrinka Prica, predsjednica Marijinih obroka u Hrvatskoj, naglasila je:

– Uvijek nas vesele vijesti o širenju projekta, a posebno vijest kao što ova – da Marijini obroci otvaraju kuhinje u novoj zemlji, u kojoj do sada nisu bili prisutni, i da dopiru do djece do koje do sada nisu mogli doprijeti. Što se Marijinih obroka u Hrvatskoj tiče, sa zahvalnošću i radošću možemo reći da su bez obzira na zadnje dvije pandemijske godine ukupne donacije naših podupiratelja rasle. S obzirom na to da pandemija nije usporila rast projekta u Hrvatskoj, Marijini obroci Hrvatska nastavljaju hraniti preko 60 000 djece u 21 školskoj kuhinji, u 5 zemalja.

FOTO: UNSPLASH