LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ljubitelji životinja u akciji

Ljubitelji mačaka prikupili dva milijuna dolara za medicinska istraživanja

U samo nekoliko dana ekipa sa sveučilišta koja istražuje zatajenje bubrega kod mačaka primila je 10 000 donacija, a to je više nego što sveučilište dobije u cijeloj godini.

U samo nekoliko dana ekipa sa sveučilišta koja istražuje zatajenje bubrega kod mačaka primila je 10 000 donacija, a to je više nego što sveučilište dobije u cijeloj godini.

Kažu da mačke imaju devet života, no činjenica je da često pate od problema s bubrezima, zbog čega su japanski mačkoljupci u kratkome vremenu prikupili čak dva milijuna dolara za pronalazak lijeka koji će spriječiti zatajenje bubrega kod tih životinja, piše HRT

Pandemija je prošle godine ozbiljno naštetila japanskom gospodarstvu, pa znanstvenici s tokijskog sveučilišta nisu dobili sredstva za studiju o sprečavanju zatajenja bubrega kod mačaka.

Nakon što je nacionalna novinska agencija Jiji skrenula pozornost na problem s kojim su suočeni znanstvenici, tisuće japanskih ljubitelja mačaka krenule su u akciju.
– Prošle godine moja je voljena mačka uginula od bolesti bubrega. Nadam se da će ovo istraživanje pomoći mnogim drugima da žive bez bubrežnih bolesti. – napisala je jedna žena uz donaciju u protuvrijednosti od otprilike 125 kuna.
Domaće mačke i njihovi veći rođaci u divljini često pate od problema s bubrezima zbog genetske nemogućnosti da im se u organizmu aktivira ključan protein koji su otkrili tokijski znanstvenici.

Protein nazvan AIM (inhibitor apoptoze makrofaga) pomaže u čišćenju mrtvih stanica i ostalog otpada iz organizma i sprječava zatajenje bubrega kod mačaka.

Profesor imunologije Toru Miyazaki i njegov tim razvijaju načine za proizvodnju toga proteina u dovoljnim količinama i nadaju se da će razviti lijek koji će udvostručiti postojeći očekivani životni vijek mačaka koji je sada oko 15 godina.
– Nadam se da će na kraju veterinari svake godine mačkama ubrizgavati injekcije AIM-a, poput cjepiva. – rekao je Miyazaki.
U samo nekoliko dana od objave članka Miyazakijeva ekipa primila je 10 000 donacija, a to je više nego što sveučilište dobije u cijeloj godini.

Donacije su do sredine rujna dosegnule 207 milijuna jena (oko 120 milijuna kuna).
– Tada sam prvi put shvatio u kolikoj se mjeri iščekuju rezultati mojeg istraživanja. – kazao je Miyazaki.
Istraživanje njegova tima o tome kako funkcionira AIM objavljeno je prvi put prije pet godina u časopisu Nature Medicine.

Isti tim japanskih znanstvenika radi i na razvoju posebne hrane koja sadržava spomenutu supstanciju, a krajnji je cilj potaknuti aktivaciju nefunkcionalnog AIM-a u krvi mačaka. 
FOTO: UNSPLASH