LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Obrazovni sustavi

Lista 20 najboljih obrazovnih sustava svijeta

Svaka uspješna država na svijetu obraća pažnju na razvoj i stanje u svom obrazovnom sustavu. Donosimo vam listu 20 najuspješnijih.

Svaka uspješna država na svijetu obraća pažnju na razvoj i stanje u svom obrazovnom sustavu. Donosimo vam listu 20 najuspješnijih.

Republika Hrvatska je godinama, čak i desetljećima, u pokušavanjima, predlaganjima i izmjenama različitih zakona o školstvu. Svi smo svjedoci kurikularnih reformi, prosvjeda, obustava, novih prijedloga i štrajkova nastavnika, profesora i učitelja. Početkom upravo završene školske godine hrvatski su učitelji krenuli u štrajk. Govorili su kako se njihovo zanimanje premalo cijeni i poštuje, a da je ono neophodno za dobro funkcionirajuće društvo. Da u rečenom ima puno istine, govori podatak da je većina najboljih edukacijskih sistema na svijetu upravo iz onih zemalja koje su izrazito ekonomski i socijalno uspješne i sretne zemlje. Teško bi nam sada bilo procijeniti je li dobro društvo stvorilo dobar edukacijski model ili je dobar edukacijski model stvorio dobro društvo, no prilično je sigurno da se takav uspješni model vrti u krug i očvršćuje jednu i drugu sferu. 

Najbolji edukacijski sistemi, prema pisanju Edsys.in-a, su:

1. Finska
2. Japan
3. Južna Koreja
4. Danska
5. Rusija
6. Norveška
7. Ujedinjeno Kraljevstvo
8. Izrael
9. Švedska 
10. Hong Kong
11. Nizozemska
12. Belgija
13. Njemačka
14. Kina
15. Singapur 
16. Portugal
17. Mađarska
18. Estonija
19. Francuska
20. Sjedinjene Američke Države.

Većina nabrojanih zemalja drži visoka mjesta i na drugim svjetskim ljestvicama uspješnosti. Tako su najjače ekonomije svijeta: Kina, SAD, Japan, Njemačka, Rusija, Velika Britanija, Francuska; čak su i među najsretnijim zemljama svijeta: Finska, Danska, Norveška, Nizozemska i Švedska. 

Uspješan edukacijski sustav ovih zemalja osigurava im i jednu od najvećih zastupljenosti visokoobrazovanih ljudi, pa tako su na toj ljestvici (top 10) i Izrael, Rusija, Velika Britanija, SAD-e te Južna Koreja. 

Sve navedeno daje nam za pravo da utvrdimo kako je dobra edukacija temelj i korijen uspješnoga društva. Nažalost, ovaj se aspekt zanemaruje kod nas i ostaje nam samo nada da će se i ovo pitanje razriješiti jednom za svagda. Vrlo je logično da država koja se ne brine o svojoj djeci i mladeži ne može razviti kritičnu masu mladih koji samostalno misle, odlučuju i grade bolje društvo svjesno vlastitog i tuđeg djelovanja. 
FOTO: UNSPLASH