LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Vojska se pokušava konačno obračunati s M23

Krvavi sukobi u Demokratskoj Republici Kongo

Trenutne akcije vode se na Mbuziju, jednoj od tri planine gdje se skrivaju pobunjenici.

Trenutne akcije vode se na Mbuziju, jednoj od tri planine gdje se skrivaju pobunjenici.

Novi krvavi sukobi izbili su u istočnom dijelu Demokratske Republike Kongo, gdje se vojska uz pomoć vojnih snaga Ujedinjenih Naroda pokušava riješiti pobunjeničke skupine M23. Tisuće ljudi bježe preko granice u susjednu Ugandu, a trenutni prestanak borbi, na koji su u nedjelju pozvali pobunjenici, još se nije dogodio. Mediji prenose da je nakon poziva na mir koji je uputio Bertrand Bisimwa, čelni čovjek M23-a, vlada pokrenula jaku ofenzivu nadajući se konačnoj pobjedi nad pobunjeničkom grupacijom.

Što je M23?

Puni naziv: Mouvement du 23-Mars (pokret 23. ožujka)

Aktivni od 2012. godine

Datum u nazivu označava dan kada je vlada DR Kongo potpisala mir s Nacionalnim kongresom za obranu ljudi, nekada militantnom skupinom, a danas političkom strankom

Predsjednik: Bertrand Bisimwa

Vrhovni vojni zapovjednik: Sultani Makenga

Članova: oko 5500

„Trenutne akcije se vode na Mbuziju, jednoj od tri planine gdje se skrivaju pobunjenici. Nakon teške artiljerije, spremni smo poslati i pješačke trupe”, izjavio je za medije Lucien Bahuma, general u nacionalnoj vojsci.

Pobjedom nad grupom M23 vojska očekuje da će obeshrabriti ostalih desetak militantnih skupina koje djeluju na istoku te države te nakon dvadeset godina nemira i ratova donijeti mir u DR Kongo.

Demokratska Republika Kongo svoju je neovisnost od Belgije stekla 1960. godine; zauzima površinu više od 2,3 milijuna kilometara kvadratnih (12. na svijetu), a broj stanovnika se procjenjuje na preko 71 milijuna. Zemlja koja se ubraja u centralnoafričke države, iako ima izlaz na Atlanski Ocean, bogata je mineralima, dijamantima i bakrom; često uzrocima mnogobrojnih sukoba.

FOTO: FLICKR