LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Novi Berlusconijevi skandali

Konačan kraj političke karijere Silvija Berlusconija?

Silvio Berlusconi unio je kaos u talijanski parlament najavom o ostavci petero ministara iz svoje stranke. Promijenio je mišljenje nakon osuđujućih napada, ali je doveo u upitnu poziciju talijansku politiku.

Silvio Berlusconi unio je kaos u talijanski parlament najavom o ostavci petero ministara iz svoje stranke. Promijenio je mišljenje nakon osuđujućih napada, ali je doveo u upitnu poziciju talijansku politiku.

Silvio Berlusconi, kontroverzni bivši talijanski premijer, preživio je brojne seksualne skandale i optužbe za korupciju koje bi uništile gotovo svakog političara. Ipak, on i dalje aktivno sudjeluje u politici.


Prije nekoliko dana pokušao je zadati udarac krhkoj vladajućoj koaliciji te je povukao petero ministara svoje stranke Narod slobode iz Vlade. U njegovoj stranci došlo je do rascjepa jer su neki članovi, uključujući i petero spornih ministara, podržali Vladu premijera Enrica Lette, a drugi su bili uz Berlusconija i zahtijevali ostavku Vlade i prijevremene izbore.


Mnogi Talijani ne razumiju Berlusconijev potez. Nagađa se da je to učinio jer je za danas predviđeno glasovanje o njegovu izbacivanju iz Senata. Raspuštanjem parlamenta, došlo bi do odgađanja glasovanja. Nakon brojnih negodovanja talijanskih političara i oštrog napada premijera Lette na Berlusconija, bivši premijer u srijedu je povukao ostavku svojih ministara iz Vlade i spasio vladajuću koaliciju koju čine Demokratska stranka, Narod slobode i centar Marija Montija s premijerom Enricom Lettom.


Silvio Berlusconi ranije je punio novinske stupce svojim potezima i uvijek je bio u centru pozornosti. Sada je izgubio podršku većine talijanskih birača, ali i svojih suradnika. Već 23 senatora potpisala su izjavu o osnivanju svoje parlamentarne skupine koja bi ostala uz vladu Enrica Lette. Uz Berlusconija je tek nekolicina članova Naroda slobode.


Svjetski mediji upozoravaju da je ovaj Berlusconijev potez kap koja je prelila čašu i da si je zadao udarac od kojeg će se teško oporaviti. – Shvatio je da je izgubio vlast nad svojom strankom i ovim potezom pokušao je povratiti barem dio kontrole koju je imao. – kaže dr. Walston kojeg se smatra stručnjakom za talijansku vladu i njezino djelovanje.


Hoće li Berlusconijev pokušaj raspuštanja parlamenta poljuljati njegovu političku karijeru i najaviti konačan kraj njegovog političkog djelovanja, saznat će se ubrzo. Jedino što je sigurno jest da Berlusconijev potez nikako ne ide u prilog talijanskoj politici, stranci Narod slobode, ali posebice Berlusconiju kao političaru kojeg nisu potopili prijašnji skandali i korupcija.

 

FOTO: WIKIMEDIA COMMONS-IMAGES