LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Projekt budućnosti

„Knjižnica budućnosti”: savršen spoj sadašnjosti i budućnosti!

Projekt koji uključuje obostrano povjerenje sadašnjih i budućih generacija.

Projekt koji uključuje obostrano povjerenje sadašnjih i budućih generacija.

Glavni grad Norveške, Oslo, predstavlja novu atrakciju: Knjižnicu iz budućnosti. Unutar knjižnice neće se nalaziti roboti ili druge vrste moderne tehnologije, već će se u njoj 100 godina čuvati novi rukopisi svjetski poznatih autora koji će biti objavljeni 2114. godine, piše Magazin HRT.

Naime, u Nordmarki, šumi nedaleko od Osla, posađeno je tisuću stabala, od kojih će za stoljeće nastati papiri, koji će služiti za tiskanje 100 djela koja su čuvana 100 godina.
 


VEZANO: Rad putem studentskog servisa: sve što trebaš znati!


 

Veliki projekt

 

Katie Paterson, umjetnica i autorica Knjižnice budućnosti ističe važnost te knjižnice za buduće generacije, koje će za sto godina ispisati sačuvana djela na zasađenom drveću.

Svi rukopisi čuvaju se u takozvanoj Sobi tišine, koja je napravljena od 16 tisuća komada starog drva iz šume Nordmarka, a smještena je na zadnjem katu knjižnice Deichman.

 

Sačuvana djela

 

Odbor svake godine odabire jednog autora čije će djelo biti sačuvano u Knjižnici budućnosti, a smije se otkriti samo naslov djela, ne i sadržaj, jer će se djela prvi put moći pročitati tek 2114. godine. Prvi rukopis pod nazivom Scribbler Moon darovala je autorica Sluškinjinih priča, Margaret Atwood, a za odabir djela mogu se prijaviti i hrvatski autori.

FOTO: FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA