LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Vijesti iz svijeta

Kina ukida međunarodna posvojenja za strance koji nisu rodbina, nesigurnost za obitelji u SAD-u

Ubuduće će međunarodna posvojenja biti dopuštena samo rodbini djeteta. Ova odluka stvorila je nesigurnost za stotine obitelji u SAD-u koje su trenutno u postupku posvojenja kineske djece.

Ubuduće će međunarodna posvojenja biti dopuštena samo rodbini djeteta. Ova odluka stvorila je nesigurnost za stotine obitelji u SAD-u koje su trenutno u postupku posvojenja kineske djece.

Kina je objavila značajnu promjenu svoje politike, kojom ukida mogućnost da strani državljani koji nisu u rodbinskoj vezi posvajaju djecu iz Kine. Ta odluka, koju je potvrdila glasnogovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova Mao Ning, znači da će ubuduće posvojenje kineske djece biti moguće samo za članove obitelji, piše BBC.

Tijekom posljednja tri desetljeća, više od 150 tisuća kineske djece posvojeno je u inozemstvo, a većina je našla dom u SAD-u. Ta praksa omogućila je tisućama djece da odrastaju u stabilnim i podržavajućim obiteljima diljem svijeta, no sada će to biti ograničeno samo na rodbinu djeteta.

Kako ne odgajati djecu: uplakanu djevojčicu zaključali u toalet aviona



Navedena odluka dovela je do velike nesigurnosti među stotinama obitelji u SAD-u koje su već bile u procesu posvojenja kineske djece. Mnoge od tih obitelji nisu sigurne kako će ta promjena utjecati na njih i hoće li moći dovršiti postupke posvojenja koje su započeli.

Medvjed u kineskom ZOO-u ipak nije čovjek?



Kina nije dala konkretne razloge za tu promjenu, no analitičari smatraju da bi to moglo biti povezano s novim prioritetima unutarnje politike i demografskim promjenama u zemlji. Ta odluka, međutim, ima potencijalno značajan utjecaj na globalne posvojiteljske trendove, posebno u zemljama poput SAD-a, koje su bile glavno odredište za kineske posvojene bebe.

Velika novost: Mlađi od 18 moći će biti samo do dva sata na mobitelu?



Za obitelji koje su već započele proces posvojenja, predstoje neizvjesni tjedni i mjeseci dok se ne razjasne daljnji koraci i mogućnosti.
IZVOR: BBC
FOTO: CANVA PRO / MESHAPHOTO