LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
U iščekivanju kompromisa

Još nema dogovora u SAD-u

Senat planira predložiti da se državno posuđivanje produži do 7. veljače, a financiranje vlade do sredine siječnja

Senat planira predložiti da se državno posuđivanje produži do 7. veljače, a financiranje vlade do sredine siječnja

Nakon propalih pregovora Kongresa i Bijele kuće, inicijativu za rješavanje trenutne financijske i političke krize u Sjedinjenim Američkim Državama preuzeo je Senat. Većinom demokratski Senat planira predložiti da se državno posuđivanje produži do 7. veljače, a financiranje vlade do sredine siječnja. Harry Reid, predstavnik demokrata i Mitch McConnell, predstavnik konzervativaca upoznat će članove svoje stranke s novim prijedlogom u srijedu, a Senat bi trebao početi zasjedati u 17:00 sati po hrvatskom vremenu.

„Vjerujem da će se problem riješiti u srijedu”, izjavio je za ABC predsjednik Barack Obama dodavši da neki republikanci još vjeruju u ustupke od strane demokrata.

Glasači u SAD-u trenutnu blokadu države svaljuju na republikance ako će se vjerovati anketama, a bivši kandidat za predsjednika John McCain, kojeg je Barack Obama pobijedio 2008. godine, za New York Times je uzjavio: „Republikanci su izgubili ovu bitku kao što sam i govorio prije nekoliko tjedana. Očekivanja i zahtjevi su nam bili nerealni.”

Oglasila se i kreditna agencija Fitch zaprijetivši SAD-u rušenjem njihovog AAA kreditnog rejtinga.

Podsjetimo, SAD treba podići svoj gornji limit zaduživanja koji sada stoji na 16,7 bilijuna dolara, a zadnji dan za donošenje takve odluke je četvrtak. Zatvaranje vladinih agencija uzrokovalo je odbacivanje prijedloga proračuna od strane republikanaca u Kongresu gdje imaju većinu, a pregovorima o „gornjem limitu zaduživanja” republikanci su pokušali prisiliti predsjednika Obamu da odustane ili barem promijeni svoju zdravstvenu reformu.

FOTO: FLICKR