LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Vijesti iz svijeta

Jednokratne e-cigarete koje sve više koriste mladi bit će zabranjene u još dvije zemlje od iduće godine

E-cigarete za jednokratnu upotrebu u posljednjim su godinama pridonijele značajnom porastu broja mladih korisnika, a proizvodi su često vizualno privlačni i cjenovno pristupačniji od punjivih opcija.

E-cigarete za jednokratnu upotrebu u posljednjim su godinama pridonijele značajnom porastu broja mladih korisnika, a proizvodi su često vizualno privlačni i cjenovno pristupačniji od punjivih opcija.

Prodaja jednokratnih e-cigareta bit će zabranjena u Engleskoj i Walesu počevši od 1. lipnja 2025. godine, potvrdila je britanska vlada, a prenosi BBC. Ova mjera, najavljena još u siječnju, ima za cilj zaštititi zdravlje djece i smanjiti štetan utjecaj jednokratnih e-cigareta na okoliš.

E-cigarete za jednokratnu upotrebu u posljednjim su godinama pridonijele značajnom porastu broja mladih korisnika. Proizvodi su često vizualno privlačni i cjenovno pristupačniji od punjivih opcija, što ih čini primamljivim mlađoj populaciji, iako ih zakon zabranjuje mlađima od 18 godina. Prema izjavi britanskog Ministarstva zdravstva, zabrana bi trebala smanjiti privlačnost e-cigareta među djecom i udaljiti ih od lako dostupnih izvora nikotina.

Mali trikovi za velike (studentske) uštede



Jedan od glavnih problema jednokratnih e-cigareta je teškoća njihovog recikliranja. Baterije i druge komponente ovih uređaja često završavaju na odlagalištima, gdje izazivaju štetne posljedice na okoliš. Ministarstvo okoliša procjenjuje da su prošle godine u Velikoj Britaniji odložene milijuni jednokratnih e-cigareta, pri čemu je izgubljeno preko 40 tona litija – dovoljno za napajanje 5 tisuća električnih automobila.

Novska daje konkretnu pomoć mladim obiteljima – čak do 15 tisuća eura za kupnju ili gradnju nekretnine


Međutim, industrija upozorava kako bi zabrana mogla dovesti do ilegalne prodaje ovih proizvoda. John Dunne iz Udruženja industrije e-cigareta predložio je umjesto zabrane uvođenje sustava licenciranja za prodavače, uključujući obavezne provjere dobi kupaca, no vlada zasad ostaje pri zabrani.

Velika Britanija time slijedi primjer Irske, Belgije, Australije i Novog Zelanda, koji su već uveli ili najavili slične zabrane, pridonoseći tako globalnom trendu smanjenja uporabe jednokratnih e-cigareta zbog njihovih negativnih utjecaja na zdravlje i okoliš.

IZVOR: BBC
FOTO: CANVA PRO / HELGY, ILUSTRACIJA