LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Bezvizni program Hrvatske

Izvrsna vijest za buduće polaznike Work&Travel programa; moguće ukidanje vize za SAD

Putna isprava viza, izdana od države čije državljanstvo ima putnik, potrebna je svakom hrvatskom studentu koji želi ući u Sjedinjene Američke Države. No, kako stvari stoje, uskoro bi se mogla ukinuti.

Putna isprava viza, izdana od države čije državljanstvo ima putnik, potrebna je svakom hrvatskom studentu koji želi ući u Sjedinjene Američke Države. No, kako stvari stoje, uskoro bi se mogla ukinuti.

Zahvaljujući intenzivnoj suradnji hrvatske vlade i američkog veleposlanstva, u Hrvatskoj je 28 godina nakon neovisnosti pokrenut program ukidanja vize za putovanja u SAD. Iz Hrvatske gospodarske komore potvrđen je sastanak i razgovor o vizama američkog veleposlanika u Hrvatskoj Roberta Kohorsta i predsjednika HGK-a Luke Burilovića.

Glavna prepreka dosadašnjih pokušaja ukidanja putne isprave za Sjedinjene Američke Države bio je broj odbijenih viza. Najviše odbijenih viza, kako prenosi Večernji.hr, bili su zahtjevi hrvatskih državljana podneseni u Srbiji i BiH. Kako kažu, bile su to većinom osobe koje nisu mogle potvrditi i dokazati svoj siguran izvor financiranja. Riječ je o mlađim ljudima koji su završili fakultet ili još studiraju te mladim obiteljima koje su u SAD-u željele ostvariti bolji posao, plaću i uvjete života. Kako bi se riješio problem odbijenih viza, istaknuta je nužnost spuštanja stope odbijenih prijava na najmanje tri posto. Prema posljednjim podacima, postotak je smanjen s 5,96 na 4,02 posto, a cilj od najmanje 3 posto mogao bi se postići do kraja iduće godine.

Ukidanjem vize uvelike bi se olakšala prilika posjete SAD-u prijavnicima Work&Travel programa, koji za legalan ulazak svakako moraju dobiti putnu ispravu od američkog veleposlanstva, uz obvezu da će se nakon završenog programa vratiti u svoju zemlju. Viza se za njih, prema pravilima vlade SAD-a, izdaje na vremenski period od četiri mjeseca, točnije od 10. lipnja do 10. listopada. Naknada iznosi $160 u kunama, što su trenutno 1172 kune.  

FOTO: PIXABAY