LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Očekuju nas ekstremni vremenski uvjeti

Izvješće UN-a: Klimatske promjene sve su intenzivnije, ekstremne suše, poplave i topline bit će još češće

Klimatske promjene odvijaju se sve brže, sve su intenzivnije i već utječu na sve dijelove planeta, a njihov utjecaj bit će sve veći.

Klimatske promjene odvijaju se sve brže, sve su intenzivnije i već utječu na sve dijelove planeta, a njihov utjecaj bit će sve veći.

U izvješću objavljenom u ponedjeljak, Međunarodni panel o klimatskim promjenama Ujedinjenih naroda upozorio je da se neke klimatske promjene više ne mogu zaustaviti za naših života, prenosi NBCNews. Da bi se poništio utjecaj klimatskih promjena na zagrijavanje oceana i podizane razine mora, trebali bismo na tome raditi nekoliko stotina godina. 

Klimatske promjene odvijaju se sve brže, sve su intenzivnije i već utječu na sve dijelove planeta. Izvješće naglašava da je ljudski utjecaj nedvojbeno uzrokovao zagrijavanje atmosfere, mora i oceana i zemlje. 

– Već je desetljećima jasno da se Zemljina klima mijenja. Utjecaj ljudskog faktoru na klimatske promjene ne može se osporiti – izjavila je Valérie Masson-Delmotte, jedna od predsjednica IPCC-ove Radne skupine I koja radi na izvještajima o klimatskim promjenama.

IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) osnovan je 1980-ih, a u sklopu njega djeluje tisuće znanstvenika iz 95 zemalja čije su vlade članice. IPCC-evi znanstvenici prate istraživanja iz područja klimatskih promjena, a zaključke objedinjuju u izvješću o klimatskim promjenama koje se smatra znanstvenim konsenzusom o klimatskim promjenama.

U izvješću se navodi da su emisije stakleničkih plinova uzrokovane ljudskim aktivnostima uzrokovale globalno zatopljenje po stopi koja nije viđena u posljednjih 2 000 godina. 2009. godine znanstvenici su upozoravali kako ne bismo smjeli dopustiti globalno zatopljenje više od 2°C ako želimo izbjeći najcrnje scenarije. No, postoji vrlo realna opasnost da će u sljedećih 20 godina temperature narasti za 1.5°C što će dovesti do vrlo ekstremnih vremenskih uvjeta kojima smo i ove godine mogli svjedočiti. 

Ukoliko najveći zagađivači ne naprave apsolutno sve da bar donekle umanje utjecaj klimatskih promjena na okoliš, ekstremne suše, toplinski valovi, jako obilne kiše i poplave postat će naša svakodnevica.