LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Imigrantska kriza

ISIS zapravo želi da mrzimo izbjeglice

Teroristička organizacija pod nazivom ISIS želi izbjeglice izjednačiti s teroristima. Jesu li imigranti zaista tako velika opasnost za Europu?

Teroristička organizacija pod nazivom ISIS želi izbjeglice izjednačiti s teroristima. Jesu li imigranti zaista tako velika opasnost za Europu?

Suočeni s imigrantskom krizom i nedavnim terorističkim napadom u Parizu, postavlja se pitanje jesu li sve sirijske izbjeglice koje su ušle u Europu teroristi i jesu li opasnost za europske države? Organizacija ISIS zapravo želi da mi tako mislimo. Oni žele da izbjeglice doživimo kao opasnost.

Nakon što je u Francuskoj kraj bombaša samoubojice Ahmad al-Mohammada pronađena sirijska putovnica, otvorilo se pitanje koliko je zapravo takvih izbjeglica ušlo u Europu, pod izlikom da izbjegavaju rat u svojoj državi. Neosporna je činjenica da svaki veći priljev imigranata čini svojevrsnu opasnost za državu. Ali, ne treba ni sve imigrante trpati u isti koš

Osim jednog sirijskog državljanina, ostali teroristi bili su europski državljani. Velik broj građana Velike Britanije, Francuske i drugih zapadnih zemalja, putovao je u Siriju i Irak kako bi se pridružili ISIS-u, potom su se vratili u svoju državu i tamo su onda provodili ono za što se ISIS zalaže. 

Zapravo, stvar je u tome što ako izbjeglice dođu u Europu i ako su tamo dobrodošle, to duboko potkopava zakonitosti ISIS-a. Iz poruka ISIS-a može se zaključiti da postoji nelagoda, pa čak i ljubomora jer ljudi odlaze iz njihove države i smatraju kako im je na zapadu bolje. Tako je naslov jednog videa te organizacije Biste li mijenjali bolje za ono što je manje dobro?

Prva infografika nam pokazuje kako je najviše prijavnica za azil podneseno u Njemačkoj, Francuskoj i Švedskoj. Većina tih prijava podnijeli su upravo sirijski i ostali imigranti s tog područja. 

FOTO: Screenshot/Independent
 
Druga infografika pokazuje nam kako je 45% prvostupanjskih rješenja azila za članice države EU u 2014. završilo pozitivnim ishodom, a svega 18% finalnih odluka završile su pozitivno.
 
 
FOTO: Screenshot/Independent
 

Neki smatraju kako su ISIS-ovci namjerno poslali neke svoje ljude kroz izbjegličku rutu kako bi posijali razdor. S obzirom na to da se lažne sirijske putovnice, kakva je pronađena kraj tijela terorista u Parizu, mogu lako napraviti u Turskoj ili Grčkoj, sasvim je logično posumnjati kako se to htjelo napraviti samo da se dodatno rasplamsa vatra u ionako napetoj Europi. Po nekim saznanjima, drugi je čovjek putovao s tom istom putovnicom kao izbjeglica. 

 

Ono što je sigurno je to da ISIS želi uplašiti Europu, pa i čitav svijet i izjednačiti izbjeglice s teroristima. No, među izbjeglicama nalaze se studenti i djeca koji sigurno nemaju na umu terorizirati ljude već žele biti na sigurnom i nastaviti svoj život. Važno je spomenuti kako izbjeglice u nekoliko zapadnih zemalja i nisu tako dobro prihvaćene. U SAD-u izbjeglice prate FBI, Ministarstvo obrane, Ministarstvo nacionalne sigurnosti i još neke državne službe. 

Ostaje nam čekati i nadati se da se petak 13. u Parizu više nigdje neće ponoviti. 

FOTO: CBS NEWS