LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Veliki korak za životinje u Europi

Irska zabranila uzgoj životinja radi krzna

Sve više država privodi kraju uzgoj krzna. Nakon zabrane u Francuskoj, Italiji i Estoniji, na red je došla i Irska

Sve više država privodi kraju uzgoj krzna. Nakon zabrane u Francuskoj, Italiji i Estoniji, na red je došla i Irska

Brojne organizacije za zaštitu životinja okupljene u koaliciji Fur Free Alliance, uključujući udrugu Prijatelji životinja, pozdravile su vijest da je Irska posljednja u nizu država koje su zabranile uzgoj životinja radi krzna, nakon što su to ranije učinile Francuska, Italija i Estonija. 

Mark Glover, član odbora Fur Free Alliancea i direktor organizacije Respect for Animals, ne krije oduševljenje:
– Ovo je povijesni dan za dobrobit životinja u Republici Irskoj! Želio bih odati počast svim aktivistima koji su pomogli da se to omogući. Sada je ključno da zakonodavci diljem svijeta, uključujući i one na razini EU-a, poduzmu hitne mjere kako bi jednom zauvijek okončali okrutnost uzgoja životinja radi krzna. 
Prijedlog zakonske zabrane uzgoja životinja radi krzna u Irskoj prošao je krajem ožujka završnu fazu parlamentarnog procesa. Zabrana je dobila golemu podršku svih političkih stranaka u oba doma Parlamenta, a zakonski prijedlog potpisao je i predsjednik Michael D Higgins. Organizacija Respect for Animals provela je anketu javnoga mnijenja, koja je pokazala da 80 % ljudi u Irskoj želi zabraniti uzgoj životinja radi krzna.  
Prijatelji životinja izražavaju radost zbog ove dugoočekivane odluke:
– U Hrvatskoj je još 2017. godine stupila na snagu zabrana uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna, nakon 10 godina prijelaznog razdoblja. Ohrabrujuće je vidjeti velike pomake za životinje i u drugim državama koje uviđaju da treba žurno zatvoriti iznimno okrutno poglavlje našeg odnosa prema životinjama, kojega se trebamo duboko sramiti. Krzneni dodaci i bunde nisu potrebni baš nikome.”
Pojašnjavaju da nakon kratkog i bijednog života životinje ubijaju gušenjem plinom, elektrokucijom, davljenjem, trovanjem, lomljenjem vratova…
– Umjesto odjeće koja je proizvod takvog barbarstva i iživljavanja, dostupni su kvalitetni, ekološki i ekonomski znatno prihvatljiviji materijali, koji su puno atraktivniji i griju bolje od životinjskih. Vrijeme je da se kaže odlučno i glasno NE ubijanju životinja zbog krzna, ali i prodaji i korištenju takvih odjevnih predmeta! ističu Prijatelji životinja i zaključuju da je suosjećanje uvijek u modi.
FOTO: PRIJATELJI ŽIVOTINJA