LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Dogovor da će se dogovarati

Iran: Završila konferencija u Ženevi

Zarif je okupljenima nakon konferencije izjavio kako se nada "početku nove faze odnosa" te završetku "sankcija prema Iranu". No dodao je kako će "trebati vremena da međunarodna zajednica ''probavi'' i odgovori na iranske prijedloge"

Zarif je okupljenima nakon konferencije izjavio kako se nada "početku nove faze odnosa" te završetku "sankcija prema Iranu". No dodao je kako će "trebati vremena da međunarodna zajednica ''probavi'' i odgovori na iranske prijedloge"

Svjetske snage i Iran imale su do sada "najdetaljnije" razgovore, izjavila je to na kraju dvodnevne konferencije u Ženevi Catherine Ashton, visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove. Gđa. Ashton i iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javid Zarif nazvali su razgovore značajnima i složili se za novu rundu pregovora 7. i 8. studenoga.

Međunarodni pregovarači, grupa P5+1 koja se sastoji od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (SAD, Velika Britanija, Francuska, Kina i Rusija) i Njemačke, dali su zajedničku izjavu kako se "iranski prijedlozi pomno razmatraju" te kako će se "zadužene osobe u pregovorima sastati i prije početka sljedeće konferencije u svrhu poboljšanja razgovora".

Zarif je okupljenima  nakon konferencije izjavio kako se nada "početku nove faze odnosa" te završetku "sankcija prema Iranu". No, dodao je da će "trebati vremena da međunarodna zajednica ''probavi'' i odgovori na iranske prijedloge".

I dok je većina okupljenih poslije konferencije bila zadovoljna, na delegaciji iz Rusije nije se moglo vidjeti zadovoljstvo. "Nema smisla pljeskati, moglo se puno više napraviti", moglo se čuti od Sergeja Ryabkina, zamjenika ministra vanjskih poslova Rusije.

Bilo kako bilo, jedina je činjenica da su se Ujedinjeni narodi opet "dogovorili da će se dogovarati" s Iranom. I kritike prema inertnosti i sporosti međunarodnih pregovarača UN-a u potpunosti mogu biti opravdane. No treba i pohvaliti i uvidjeti "neke nove vjetrove" koji pušu u Iranu. Sigurno je da su međunarodne sankcije prema toj zemlji urodile plodom, no ostaje pitanje radi li ovo sve Iran baš zbog podizanja sankcija ili im je ipak više stalo do boljih odnosa sa Zapadom? Nova (mirovna, a ne prijeteća) politika Zapada prema Siriji, razgovori s Iranom, ponovno otvaranje izraelsko-palestinskih razgovora te nemiješanje u unutarnje sukobe u Egiptu, dobri su pokazatelji volje Zapada da probleme na Bliskom istoku počne rješavati diplomatskim putem.

 

FOTO: FLICKR